ПАНАМА СИТИ - Спасилачки тимови почели су потрагу за преживелима на северозападу америчке савезне државе Флориде после удара разорног урагана ''Мајкл'' који је однео или оштетио бројне домове.

Најмање две особе погинуле су када је ураган Мајкл погодио Флориду јачином урагана категорије четири, док је скоро пола милиона људи остало без струје на Флориди, у Алабами и Џорџији, јављају амерички медији.

Припадници америчке војске пронашли су у туристичком месту Мексико Бич 20 особа које су у среду преживеле директан удар урагана, изјавио је гувернер те савезне државе Рик Скот. Приступ Мексико Бичу веома је отежан пошто су путеви блокирани обореним дрвећем, далеководима и остацима рушевина, наводи Асошиејтед прес.

На снимку из хеликоптера Си-Ен-Ена види се разорено место с око 1.000 становника, у којем је ураган однео читаве блокове кућа у близини обале, остављајући за собом једино бетонске плоче у песку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СЦЕНЕ РАЗАРАЊА: Ураган Мајкл погодио Флориду, угрожено пола милиона људи, прети и торнадо (ВИДЕО)

Пред удар урагана у Мексико Бичу била је наређена обавезна евакуација, али су неки грађани одлучили да сачекају олују. Услед налета урагана ''Мајкл'', у савезним државама Флорида, Џорџија, Јужна и Северна Каролина и Алабама без струје је остало више од 900.000 домаћинстава и предузећа, од којих је половина на Флориди.

Надлежни настоје да помогну људима који су заглављени у неким приобалним областима.

Ураган Мајкл, олуја четврте категорије, погодио је јуче северозападну обалу Флориде брзином ветра од 250 километара на час. Трећи најјачи ураган који је захватио континентални део САД ослабио је рано јутрос и прешао у категорију тропске олује, али и даље доноси јаке кише и ветрове на југоистоку Сједињених Држава.