МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


РУСКИ космонаут Алексеј Овчинин (47) и Американац Ник Хејг (43) у четвртак су преживели неуспешано лансирање тростепене ракете "Сојуз" са космодрома "Бајконур" у Казахстану. Ракета је требало да стигне до Међународне свемирске станице. Хаварија се догодила у 121. секунди лета, на висини од 47 километара.

Капсула са космонаутима се помоћу падобрана спустила 25 километара од казахстанског града Џезгазган, где иначе по повратку из космоса слећу космонаути.

Зашто је дошло до квара на ракети носачу тек треба да се утврди, али засада су у оптицају две верзије. По првој, један од четири бочна мотора за убрзање лета се није правилно откачио по завршетку функције, већ је ударио у други степен ракете, што је дивело до његовог аутоматског искључења. Тада је укључен систем за спасавање.

По другој верзији, узрок свему је - преоптерећење. Наиме, у капсули за космонауте су била два човека, а треће место је било искоришћено за контејнер за превоз хране космонаутима на станици.

Чим су се приземљили, космонаути су успоставили везу, тако да је њихов сигнал помогао пилотима руских војних хеликоптера да из Џезгазгана брзо стигну до њих. Према првим лекарским извештајима, космонаути су добро, мада су приликом полетања и наглог слетања били под великим притиском. Овчинину је то био други, а Хејгу први лет у космос.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РАКЕТА РЕКОРДЕР: Сојуз послао 73 сателита у орбиту


Последња хаварија са ракетом која је превозила космонауте догодила се још 1975. године.

Космонаути Овчинин и Хејг требало је до Међународне космичке станице да стигну за шест сати, и било је планирано да тамо проведу 187 дана. Са руске стране је било планирано 56 експеримената.

Алексеј Овчинин и руски космонаут Серјег Прокопјев, који се већ налази на Међународној космичкој станици, планом рада је трбало да изађу у космос и покушају да утврде је ли неки метеорит начинио штету на спољашњости станице, због чега је у августу почео да у њој опада ваздушни притисак.

Овчинин и Хејг, Фото АП

Касније је штета санирана, али је остала сумња да је неко од космонаута намерно оштетио зид МКС.

Одмах после неуспелог лансирања, у Москви је саопштено да ће се детаљна истрага провести у фабрици ракета-носача "Прогрес" у Самари.

Интересантно је да је овај космички лет био посвећен 100-годишњици постојања Завода експерименталне машиноградње ракетно-космичке корпорације "Енергија" где праве "Сојузе". Одмах после неуспелог лансирања у Москви је саопштено да ће се детаљна истрага спровести у фабрици ракета-носача "Прогрес" у Самари.

Хаварија се догодила у време када су Руси и Американци разговарали о новим плановима кооперације. У среду су се састали руководиоци "Роскосмоса" и НАСА Дмитриј Рогозин и Џим Брајденстајин и договорили се о наставку сарадње на Међународној космичкој станици.


ПРЕНОС

ДОК је био пренос лансирања, "Роскосмос" је емитовао разговор са Татјаном Овчинином, мајком руског космонаута који је требало да полети ка Међународној космичкој станици. Да нешто није било у реду гледаоци су сазнали јер је ненајављено прекинут пренос. Касније је саопштено о хаварији на "Бајконуру".