Немачки амбасадор Шиб свечано отворио Октоберфест у Београду

Танјуг

петак, 05. 10. 2018. у 22:01

Немачки амбасадор Шиб свечано отворио Октоберфест у Београду

Фото Танјуг / АП

Традиционалним отварањем првог бурета пива помоћу славине и чекића, немачки амбасадор у Србији Томас Шиб озваничио је вечерас почетак 3. АХК Октоберфеста у Београду

Традиционалним отварањем првог бурета пива помоћу славине и чекића, немачки амбасадор у Србији Томас Шиб озваничио је вечерас почетак 3. АХК Октоберфеста у Београду.

У оригиналном баварском амбијенту, уз немачко и домаће точено пиво, баварске переце и кобасице, ношњу познату као дириндл, посетиоци су могли да осете оригинални дух Октоберфеста из Минхена, прилагођен домаћем поднебљу.

Шиб је рекао да су добар имиџ немачке привреде у Србији и традиција слављена Октоберфеста у Београду прве две ствари које је сазнао за месец дана од када је на новој дужности у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Oktoberfest" stigao u glavni grad

"Лепо је што се Дан немачког јединства, који се славио пре три дана, надовезао на Октоберфест и ово вече је врхунац наше тродневне прославе", рекао је немачки амбасадор.

Шиб, који долази из немачке покрајине Саксоније, изразио је задовољство што му се први пут пружа прилика да отвори буре пива на Октоберфесту у Београду.

Поручио је да немачка привреда има разлога да слави заједно са Србијом, јер је последњих 12 месеци достигнута цифра од 50.000 запослених у немачким фирмама у Србији, те да се развија и трговинска размена која је достигла четири милијарде евра.

"Сигуран сам да ће се овај позитивни тренд развијати и наредних 12 месеци и да ће се задржати", рекао је Шиб. Посетиоцима су и потпредседник Немачко-српска привредне коморе Удо Ајхлингер и директор коморе Мартин Кнап пожели пријатно вече. За добро расположење побринуо се Дејан Петровић Биг бенд који је специјално за ову прилику извео и традиционалне баварске музичке композиције.

Одржано је и такмичење у држању кригли и брзом испијању пива, а симболичним донацијама за куповини кригли посетици су подржали Удружење деце оболеле од малигних болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације