БРИСЕЛ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


МАЂАРСКА неће остати без права гласа после резолуције Европског парламента којом се од чланица тражи да утврде да ли Будимпешта политиком премијера Орбана крши основна права на којима почива ЕУ, Пољска и Чешка су прве поручиле да неће дати глас за кажњавање суседа.

А онда су и министар унутрашњих послова Италије Матео Салвини и аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе стали у петак демонстративно иза мађарског премијера.

- Уверен сам да ћемо за неколико месеци заједно са Орбаном владати - поручио је Салвини.

Процедура предвиђа да Европски савет закаже расправу на којој се све одлуке доносе консензусом, што значи да Мађарска неће моћи да буде проглашена кривом. Нешто слично се дешавало у децембру прошле године, када је Европска комисија покренула исти поступак против Пољске, незадовољна њеном реформом правосуђа. Том прилиом је на страну Пољске стала - Мађарска. Тај "случај" се, иначе, још налази у процедури у Европском савету без изгледа да буде приведен крају.

- Ставићемо наш вето на одлуку у случају санкција - поручио је пољски шеф дипломатије Јацек Чапутович.

Убрзо је на страну Мађарске стала и Чешка:

- Ова бесмислица само буди негативна осећања у ЕУ... Стојим иза Орбана! Ми смо савезници - изјавио је премијер Чешке Андреј Бабиш.

То је још једном показало да у ЕУ нема јединства и да су поделе међу чланицама знатне. Све више чланица ЕУ не желе да се повинују диктату из Брисела, нарочито када је реч о мигрантској кризи.