Влада француског председника Емануела Макрона планира да у наредне четири године издвоји осам милијарди евра за борбу против сиромаштва, изјавио је портпарол француске владе Бенжамен Гриво.

"То је веома снажна политичка одлука у тренутку када посвећујемо велику пажњу јавним трошковима", рекао је Гриво листу "20 Минит" (20 Минутес).

Како преноси Ројтерс, Гриво није прецизирао да ли ће тај новац проистећи из нових фондова или, пак, из постојећих средстава која се већ налазе у оквиру других буџета, а којима ће се променити намена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ISTRAŽIVANjE POKAZALO: Makronu opada popularnost

Није навео ни како ће новац бити трошен, али је рекао да је влада испланирала више мера како би људе вратила на посао или им дала боља радна места.

Макрон, који се нашао на удару критика да је "председник богатих" након што је смањио порезе за богате и компаније, данас ће, како је најављено, изнети своју стратегију против сиромаштва, напомиње британска агенција.

Макронов план против сиромаштва, који је једном већ одлаган, одавно је најављиван јер он настоји да убеди гласаче да његова реформска агенда не иде на руку само богатима и привредницима.

Статистичка агенција ИСЕЕ проценила је да је 2016. године око 8,8 милиона људи у Француској - односно 14 одсто становништва те земље - живело у сиромаштву, што је дефинисано као 60 одсто од просечних прихода, наводи Ројтерс.