Духовни вођа Тибетанаца далај лама оценио је данас у Шведској да Европа припада Европљанима и да је пожељно дугорочно гледано да се избеглице врате својим домовима и изграде своје земље.

Обраћајући се на конференцији у Малмеу где се налази велики број имиграната, далај лама је истакао да је Европа "морално одговорна" да помогне избеглицама чији су животи заиста у опасности.

Прочитајте још: ИЗБОРИ У ШВЕДСКОЈ: Продор крајње деснице

"Примите их, помозите им, образујте их... Али догорочно гледано, они (избеглице) треба да се врате и развијају своје земље", рекао је духовни вођа Тибетанаца који је 1959. године отишао с Тибета у Индију после неуспелог устанка и интервенције кинеских власти у тој области.

"Мислим да Европа припада Европљанима", рекао је далај лама (83), добитник Нобелове награде за мир 1989. године, а чију мисао многе његове присталице пореде с идејама Махатме Гандија или Мартина Лутера Кинга.

Прочитајте још: ШВЕДСКА У СТРАХУ ОД ДЕСНИЦЕ: Покренута кампања "Све сем Шведских демократа"

У Шведској су у недељу одржани парламентарни избори на којима је екстремна десница која се залаже против имиграције стигла трећа, после владајуће Социјалдемократске странке и конзервативаца.