Британски државни секретар за безбедност Бен Волас оптужио је данас руског председника Владимира Путина да је у крајњој инстанци он одговоран за напад нервним агенсом новичоком на бившег руског шпијуна и његову ћерку у марту на територији Енглеске.

Прочитајте још: ТАНКИ ДОКАЗИ: Двојица Руса оптужена за покушај убиства Скрипаља

"У крајњој инстанци он је одговоран, то је шеф државе", рекао је Волас за Би-Би-Сијев радио четири.

Лондон је јуче оптужио руску војну обавештајну службу ГРУ да је спровела операцију тог тровања.

Британско тужилаштво подигло је јуче оптужнице против двојице држављана Русије, Александра Петрова и Руслана Боширова, због тровања нервним агенсом бившег руског двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке у Солсберију.

Премијерка Тереза Меј рекла је у обраћању посланицима да је британска обавештајна служба закључила да Петров и Боширов раде за руску војну обавештајну агенцију ГРУ.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је потом да имена тих људи Русији не значе ништа.

СКРИПАЉЕВА НЕЋАКА: МОГУЋЕ ДА СУ ОПТУЖБЕ ПРЕВАРА


Како каже, скептична је да су двојица Руса учествовала у нападу на Скрипаља и његову ћерку и мисли да је то покушај британске премијерке Терезе Меј да се искупи пред тамошњим парламентом.

"Знате, шест месеци је прошло. Тачно шест месеци је било 4. септембра. Имам само једно питање: Ако су Британци то знали, зашто нису раније причали о томе", изјавила је Скрипаљева.

Сматра да је теорија британских истражитеља да су двојица оптужених користили лажне руске пасоше сумњива и да су њихове слике лако могле да се дигитално манипулишу у документа.

Збуњена је, како каже, што се британске власти противе њеној жељи да се састане са Сергејом и Јулијом Скрипаљ у Великој Британији, преноси ТАС С.