Ураган „Лејн" ојачао је на категорију пет и наставио да се креће ка Хавајима, чији становници се ужурбано припремају за могуће временске непогоде, обилне кише, поплаве и високе таласе.


Национална метеоролошка служба је саопштила да је ураган „Лејн" прешао у категорију 5, што значи да су могуће катастрофалне штете, преноси АП.

Ураган се тренутно налази око 800 километара југоисточно од Хонолулуа. Раније у току дана, издато је упозорење за Велико острво, али и за Оаху, Мауи и друга мања осртва, а јаки ветрови, киша и таласи могући су већ данас.

Тачна путања кретања урагана за сада није јасна, те метеоролози не могу са сигурношћу да тврде које острво ће бити директно погођено, али је Амерички центар за урагане саопштио да ће се олуја од четвртка до суботе кретати врло близу или преко острва.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сезона урагана званично почиње у петак, Алберто већ стигао

Метеоролог Националне метеоролошке службе Мелиса Ðе казе да ураган тренутно налази на око 500 километара југоисточно од острва Хило.

Према њеним речима, радари на Великом острву већ су регистровали кишу изазвану ураганом.

Док се ураган приближава, грађани у радњама купују основне намирнице, а школе су затворене на Великом острву и у округу Мауи.
Гувернер Хаваја Дејвид Идз дозволио је службеницима који не морају да раде да изостану са посла од среде до петка. Међутим, запослени у хитним службама, болницама и затворима морају да се јаве на посао.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Протутњао ураган у Лозовику

Становници Хаваја сећају се разорног урагана „Иники" из 1992. године док се спремају са ураган „Лејн".

Мајк Миранда, становник острва Кауаи, рекао је АП да је ураган Иники сручио на острва изненађујућом брзином.

"Сећам се да је пало мало кише. Али сећам се и ветра, као најјаче силе природе којој сам сведочио и вероватно најстрашнијег звука који сам икада чуо", рекао је он.

Међутим, Миранда каже да је његова породица навикла да се припрема за урагане. "Људи који су се скоро доселили и који никада нису доживели ураган, они су ти који јуре у набавку", каже Миранда.


СТАНОВНИЦИ ПРАВЕ ЗАЛИХЕ У СТРАХУ ОД УРАГАНА

Становници Хаваја ужурбано праве залихе флаширане воде, тоалет папира, кнедли и других потпрепштина, у страху од урагана Лејн и могућих обилних киша, поплава и високих таласа.

Становници Хаваја, док се припремају за ураган Лејн, сећају се разорног урагана Инки из 1992. године који је направио огромну штету, наводећи да је то била "највећа природна сила икад виђена", преноси АП.