Аргентина забрањује абортус

Д. Д. С.

09. 08. 2018. у 21:28

Сенат у отаџбини папе Фрање одбацио захтев за легализацију прекида трудноће. Током 15 сати дебате на хиљаде демонстраната испред Конгреса

Аргентина забрањује абортус

Присталице легализације абортуса на улицама AP Photo

ПРЕКИД трудноће остаје нелегалан у Аргентини, пошто је Сенат одбацио предлог закона о легализацији абортуса по избору у првих 14 недеља трудноће, али ово питање остаје да дели ову католичку земљу, одакле потиче и актуелни папа Фрања. Конзервативни лекари и Католичка црква окрећу се против феминистичких група и других заговорника легализације абортуса, који је тренутно у Аргентини дозвољен само у случајевима силовања и ризика по здравље жена.

Колико ово питање узнемирава и дели Аргентинце, показала је дуга дебата у Сенату, током које су испред Конгреса све време демонстрирале хиљаде заговорника легализације. Чланови Сената су после више од 15 сати расправе гласали против предлога закона са 38 према 31.

За то време, гледајући дебату на великим екранима испред Конгреса, заговорници легализације абортуса, са симболичним зеленим марамама, пркосили су обилној киши и ниским зимским температурама у Аргентини.

Иако су демонстрације биле углавном мирне, после гласања мале групе демонстраната сукобиле су се с полицијом, бацајући димне бомбе и постављајући барикаде у пламену.

Реакција не чуди, имајући у виду да хиљаде жена, већином сиромашних, сваке године доживи компликације везане за небезбедне абортусе. Подржаваоци легализације кажу да би се тиме спасли животи многих жена које сада прибегавају опасним илегалним прекидима нежељене трудноће. Министарство здравља је проценило 2016. године да се у тој земљи годишње обави чак милион илегалних абортуса, при чему десетине жена премину.

Реакција после одлуке сената

Но, Католичка црква и друге групе се легализацији абортуса противе јер би се, како наводе, тиме прекршио аргентински закон, који гарантује живот од тренутка зачећа. Аналитичари, после гласања, оцењују да би ова одлука могла да има одјека широм Латинске Америке, где је Римокатоличка црква изгубила утицај и морални ауторитет услед секуларизације и мноштва скандала везаних за сексуално узнемиравање.

ПЕТ НАЈКОНЗЕРВАТИВНИЈИХ

Према подацима Светске здравствене организације, скоро две трећине жена у свету живи у земљама где абортус може да се одобри под одређеним условима. Пошто је недавно доминантно католичка Република Ирска великом већином легализовала абортус, само две земље у Европи, Малта и Ватикан, у потпуности забрањују прекид трудноће, баш као и три у Јужној Америци - Доминиканска Република, Ел Салвадор и Никарагва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Odgovornost

10.08.2018. 08:17

Ovaj svet je poludio."Pravo" na abortus?Ko ti moze dati pravo da ubijes nevino dete?Trebao je neko njih da pobije, da ne traze pravo da ubijaju.

Siki Riki

10.08.2018. 10:24

Argentina ne zabranjuje nista jer je odavno zabranjeno. Naslov vam je senzacionalisticki i netacan.