Амерички Окружни суд данас је продужио притвор и одбио кауцију за Рускињу Марију Бутину (29), која је ухапшена 15. јула у Вашингтону под оптужбом да је радила као агент руске државе, јавља ТАС С.

Одлуку је донела судија Дебора Робинсон, а Бутина је оптужена да је деловала као агент Руске Федерације унутар САД, без одобрења државног тужиоца, како је саопштено из америчког Министарства правде.

Адвокат Бутине, Роберт Нил Дрискол, негира тврдње да је она руски агент, а истакао је да је она пре неколико месеци сведочила пред Обавештајним комитетом америчког Сената, где је пружила неопходна документа.

Сада се, по одлуци судије, налази у притвору, а ако буде осуђена прети јој и до 15 година затвора.

Федерални тужиоци сматрају да она има везе са руским обавештајцима и да постоји ризик да ће покушати да побегне из земље, преноси Ројтерс.

Током саслушања у Окружном суду, тужиоци су приказали фотографију Бутине како се састаје са наводним руским обавештајцем у једном ресторану у Вашингтону.

ПРОЧИТАЈТЕ И: У Вашингтону ухапшена Рускиња под сумњом да је шпијун

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова реаговала је изјавом да се "чини да ФБИ ради политички посао, уместо да извршава своју дужност борбе против криминала".

"Верујемо да поједине силе настављају са антируском хистеријом, јер су правили лажне приче о руском мешању у унутрашње послове Америке. Што се нас тиче, предузимиамо све могуће мере да заштитимо легитимна права и интересе руске грађанке", рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, преноси ТАС С.