Први снимак дечака у карантину на Тајланду, снажни су и машу кроз стакло (ВИДЕО)

И. СТАНОЈЕВИЋ

среда, 11. 07. 2018. у 10:54

Први снимак дечака у карантину на Тајланду, снажни су и машу кроз стакло (ВИДЕО)

Фото Танјуг-АП

Дечаци знатно изгубили на тежини, али су у добром стању. Чудо спасило и рониоце

СТОТИНАК ронилаца, као и тројица припадника тајландских "фока" и аустралијски лекар који је све време у пећини Там Луанг у Тајланду бринуо о здрављу 12 заробљених дечака узраста од 11 до 17 година и њиховог тренера (25) - могло је да се удави на самом крају спасилачке акције. Млади фудбалери већ су били на сигурном, кад је главна пумпа престала да ради и вода незадрживом снагом кренула у део пећине у којој су се рониоци налазили. Неким чудом, они су ипак успели да се евакуишу.

Чланови фубалског тима и њихов тренер остали су заробљени у пећини на северу Тајланда од 23. јуна, јер су монсунске кише подигле ниво воде. Пуних девет дана није се знало где се налазе, ни да ли су уопште живи. Сви су сада у болници у граду Чијанг Рај и опорављају се од претрпљене физичке и психичке трауме. Како пише британски Би-Би-Си, они ће бити пуштени својим кућама најраније за седам дана.

Прочитајте још: Сви дечаци и тренер извучени из пећине; Честитке светских лидера; Позивница на "Олд Трафорд"

Сви су знатно изгубили су на тежини, али су генерално у добром стању, изјавили су у среду лекари. То су потврдиле и прве фотографије дечака: седе у креветима, насмејани и прстима показују знак "В", што значи, "виктори", односно, победа.

Прва четири спасена дечака осећају се добро, једу нормално храну и шетају, четворица спасена у понедељак и даље једу само мекану храну, док они из последње групе која је пристигла у болницу у уторак увече, као и њихов тренер, имају инфекцију плућа, саопштено је на конференцији за медије.

Прочитајте још: Осам дечака на сигурном, заточена деца и тренер доброг су здравља; Наставак операције у уторак (ВИДЕО)
Сви дечаци биће послати код психолога, да би се благовремено откриле евентуалне последице заточеништва по њихово ментално здравље. Лекари страхују од четири врсте болести које би могле да се појаве код дечака наредних дана. То су пећинска болест, лептоспироза, мелиодоза и такозвано беснило слепих мишева.

ПОБЕДА "НА ДАР"

ФРАНЦУСКИ фудбалер Пол Погба посветио је тајландским младим колегама победу над Белгијом (1:0) у полуфиналу Светског првенства. "Ова победа је за хероје дана, свака част дечаци, тако сте јаки", написао је Погба на "Твитеру". Иначе, ФИФА је дечаке позвала на финале Мундијала.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације