Немачка обавештајна служба БНД шпијунира већ годинама око 2.000 мета у Аустрији, тврди бечки недељник "Профил", на основу добијене листе.

Ради се пре свега о факс-прикључцима, али и телефонима и појединим мејл адресама, које је БНД пратио од 1999.до 2006.

Мете у Аустрији су шпијуниране из региона Пулбах, где се у Баварској налази регионално седиште БНД-а.

Мете су биле, између остале, и аустријска министарства, пре свега Министарство унутрашњих послова, привреде, али и спољних послова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: NEMAČKI MEDIJI: BND špijunirala novinare svetskih medija?

Такође мета шпијунаже биле су и међународне организације, као што је седиште УН, Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), али и ОЕБС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Berlin: Odobreno špijuniranje saveznika

Исто тако БНД је прислушкивао и стране новинаре, те је на листи био и факс у агенцији АПА, а прислушкивани су и универзитети, те и произвођачи оружја, банке, међу којима је и Национална банка.

На мети БНД-а у Аустрији били су бројеви у 75 амбасада у Бечу, од САД, до Ирана, преко Либије до Северне Кореје, али и Израела и Авганистана.

БНД није желео да се изјашњава о листи коју је добио "Профил", и поручује само да о оперативним аспектима свог рада надлежност има само савезна влада и тела немачког Бундестага.

Да је БНД у Аустрији "прислушкивао" познато је од 2015., када је тадашња министарка унутрашњих послова Јохана Микл Лајтнер поднела пријаву која није довела до никаквих резултата.

Државно тужилаштво је прекинуло истрагу, али како наглашава не и потпуно обуставило случај.

Актуелна сазнања могла би допринети да истрага буде настављена.

БНД је своје информације размењивао са америчком службом НСА, који му је ставио на располагање и уређаје за прислушкивање.