ЕУ улаже у инфраструктуру ради повећања мобилности НАТО трупа

Танјуг

11. 06. 2018. у 18:45

ЕУ улаже у инфраструктуру ради повећања мобилности НАТО трупа

Фото Танјуг,AP Photo

Европска унија би за модернизацију мостова и саобраћајница могла издвојити више милијарди евра, што би земљама чланицама и НАТО омогућило да брзо распореде трупе у кризним временима
Европска унија би за модернизацију мостова и саобраћајница могла издвојити више милијарди евра, што би земљама чланицама и НАТО омогућило да брзо распореде трупе у кризним временима, изјавила је данас европска комесарка за саобраћај Виолета Булц.


"Европска комисија је предложила буџет од 6,5 милијарди евра за одређене инфраструктурне пројекте", изјавила је Булцова у обраћању амбасадорима НАТО, а преноси агенција АП.


Та средства би, како је истакла, могла бити искоришћена за пројекте "двоструке намене", као што је повећање тежинског капацитета моста за пријем тешке војне опреме, од чега би и цивилни теретни камиони имали користи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Столтенберг: Свађа ЕУ и САД оптерећује НАТО


Поменута средства део су ширег плана за модернизацију инфраструктуре, укључујући лука и аеродрома, и за смањење царина и бирократије који узрокују одлагања и повећавају трошкове.


Булцова је рекла и да ће средства бити расположива од 2021. године и то само за чланице ЕУ, али не и за чланице НАТО-а које нису део ЕУ, као што су САД, Канада, Албанија, Исланд, Црна Гора и Турска.


Команданти НАТО су позвали на укидање баријера за пролазак војних снага, наводећи да се дешава да прође и до 30 дана да добију административну дозволу за кретање кроз Европу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Гојко

11.06.2018. 22:38

Ovo je stopostotni dokaz da je EU ekonomsko-politička osnova vojnom savezu NATO zemalja i da joj je to prevashodni cilj postojanja.