НОВИ СУКОБИ: Израелски војнци убили Палестинку током масовних протеста; Најмање 40 људи рањено

Бета

01. 06. 2018. у 21:35

НОВИ СУКОБИ: Израелски војнци убили Палестинку током масовних протеста; Најмање 40 људи рањено

AP Photo

Једна Палестинка је убијена и још најмање 40 људи је рањено бојевом муницијом током данашњих масовних протеста Палестинаца крај границе појаса Газе и Израела
Једна Палестинка је убијена и још најмање 40 људи је рањено бојевом муницијом током данашњих масовних протеста Палестинаца крај границе појаса Газе и Израела, саопштило је Министарство здравља на тој палестинској територији.

Двадесетједногодишња Разан Наџар која је добровољно помогала рањеним демонстрантима је погођена крај Кан Јуниса, пренели су израелски медији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Израелски министар наговестио атентат на Асада?

Њеном погибијом, према подацима Франс преса, број погинулих Палестинаца од израелске ватре од почетка протеста на граници Газе 30. марта повећао се на 123.

Демонстрације назване "Марш повратка" избиле су данас поподне, два дана после највеће ескалације насиља између екстремистичких организација у појасу Газе и израелске војске од рата 2014. године.

Палестинска новинска агенција Вафа јавила је да је млада Палестинка убијена док је указивала прву помоћ рањеним на граничној огради. Она је друга жена убијена у том масовним протестима.

Палестинци су такође рекли да је укупно око 100 људи рањено.

Израелска војска је саопштила да је у протестима учествовало хиљаде Палестинаца који су палили аутомобилске гуме и покушавали да оштете безбедносну инфраструктуру.

Израелски војници су их растеривали сузавце, гуменим али и бојевим мецима.

Једно војно возило се нашло на удару ватре и један Палестинац је прешао границу на северу појаса Газе и подметнуо мину која је експлодирала.

На израелској старни није било повреда.

Палестинци протестују због израелске и египатске блокаде појаса Газе уведене пре 11 година и за право на повратак на садашњу израелску територију.

У знак саолдарности с Палестинцима из Газе око 300 израелских Арапа протестовало је у Хаифи на северу Израела.

Исламска екстремистичка организација Хамас, који влада Газом, преко микрофона на џамијама је позивала људе да се одазову демонстрацијама, а такође је организовала превоз широм појаса до пет протестних шатора подигнутих близу границе.

Израел тврди да Хамас користи протесте да прикрије покушаје прекограничних напада.

Кулминација протест била је 14. маја на дан отварања амбасаде САД у Јерусалиму, чему се Палестинци оштро противе. Тога дана било је највише жртава, погинуло је више од 60 Палестинаца.

Велики протести су првобитно били предвиђени и за 5. јун на годишњицу рата у коме је Израел освојио појас Газе и Западну обалу с источним Јерусалимом, али је сада неизвесно да ли ће бити тако масовни пошто је Хамас у среду објавио да је постигнут прекид ватре после испаљивања десетина ракета и минобацачких пројектила на југ Израела.

Израелска војска је одговорила нападима на циљеве екстремиста широм појаса Газе.У тимударима из ваздуханије било палестинских жртава, а на израелској страни је рањено четворо људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Гојко

02.06.2018. 10:20

Sliku ove jadne devojke,koja je imala beli bolnički mantil i koju su izraelski okupacioni vojnici pogodili u grudi,možete videti na tviter nalogu IfNotNow.Twitter.