Леа Вукмир, конзервативна америчка политичарка српског порекла, осигурала је током протеклог викенда подршку Републиканске партије у Висконсину у трци за место у Сенату САД, али још није званични кандидат за новембарски дуел с актуелном демократском сенаторком Теми Болдвин.

"Вашингтон пост" пише да је 60-годишња Вукмирова подршком републиканаца из те савезне државе, коју је обезбедила у суботу, повећала шансе да буде званично номинована, али ће пре тога морати да на унутарстраначким изборима 14. августа порази Кевина Николсона, ветерана маринаца који је служио у Ираку и Авганистану и који према писању америчког листа у кампањи финансијски боље стоји.

Прочитајте још: Ник Дучић: Заувек ме очарала Пећка патријаршија

Вукмирова отворено подржава политику председника САД Доналда Трампа, као и Николсон који се хвалио да има подршку некадашњег Трамповог главног стратега Стива Бенона, што је касније оповргао, док је на митингу Вукмирове говорио бивши шеф кабинета америчког председника Рејнс Прибус.

Трка за Сенат у Висконсину од приоритетне је важности републиканцима, пошто је Трамп први представник те странке који је тријумфовао у овој савезној држави од Роналда Регана, па су улагања у кампању већ прешла 11 милиона долара, више од било које друге сенатске трке у САД. Од тог новца Вукомировој је ипак за сада отишло само 935.000 долара.

Према подацима доступним на интернету Вукмирова је пре пензионисања била медицинска сестра специјализована за бригу о деци, која је дипломирала на универзитетима Маркет и Висконсин, а у државном Сенату Висконсина је већ 15 година. Њен син Николас је активни поручник америчке војске.

На друштвеним мрежама Вукмирова је честитала Божић "српској православној браћи и сестрама", а могу се видети и њене фотографије из ресторана "Хол америчких Срба" у Милвокију.

Twitter


Она себе представља као "конзервативног борца" који је потекао из најнижих страначких структура и који ће стати уз Трампа по питању зида на граници са Мексиком, противљења праву на абортус и јачању војске. Блиска је републиканском гувернеру Висконсина Скоту Вокеру и истиче да је бранећи га у сукобима са синдикатима искусила "крв, зној и сузе" и претње смрћу како би прогурала републиканску агенду.

Вукмирова поручује републиканцима да могу да имају поверења да ће се супротставити демократској сенаторки Болдвин, којој на јесен истиче први мандат.

"Никада не смемо да се клонимо битке. Морамо да изаберемо оне који су се доказали. Потребан нам је доказан борац", каже Вукмирова.

Покојни републикански гувернер Охаја Џорџ Војнович, иначе, био је први и до сада једини сенатор српског порекла.