Први кинески носач авиона потпуно домаће прозводње испловио је данас на пробу на мору.

Тај брод који још нема назив, испловио је из луке Далиану, на северу Кине, ради "провере поузданости и стабилности погона и других система", саопштило је Министарство одбране.

Власти Кине су наредиле свим бродовма да се удаље из поморског простора где ће се проба обављати до петка.

Носач авиона од 50.000 тона вероватно ц́е бити званично испоручен до 2020. године, пошто се опреми у целини.

Нови брод заснован је на некадашњој совјетској "класи Кузњецов", с параболичном палубом за узлетање, налик скијашкој скакаоници.

Брод покреће конвенционална парна турбина на нафту.

Први кинески носач авиона, "Лиаонинг", стигао је у Кину 1. октобра 2011. године из Украјине, али то је било само празно корито. Стављен је у службу 2012. године заједно с флотом кинеских ловачких авиона "Ј-15".

Извештаји државних медија кажу да Кина планира изградњу носача авиона на нуклеарни погон.

Кина има највец́у ратну морнарицу у свету по броју бродова, али далеко заостаје по технологији и борбеним способностима.
Кинеска ратна морнарица је масивно распоредјена тамо где Кина тврди да има поседе, мада јој то оспоравају и суседи и меународно право: у скоро читавом Јужнокинеском мору, као и у деловима Тихог и Индијског океана. Кина је прошле године успоставила и своју прву војну базу у иностраству, у Џибутију, на истоку Африке, где су стално присутне и флоте САД, Јапана и неколико европских земаља.