Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да највероватнији извор "новичока" може бити сама Британија, или Чешка, Словачка и Шведска.

Захарова је у том контексту поменула и САД, али је навела да је то "под знаком питања".

Лондон тврди да је нервни агенс "новичок" коришћен за тровање бившег руског двострукок шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије.

Захарова тврди да су те земље, а не Русија, интензивно тестирале ту супстанцу од краја 90-их година прошлог века.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ruski špijun otrovan opijatom; Moskva: Treba da istražite slučaj, a ne odmah da nas optužujete (FOTO)

"Порекло те токсичне супстанце је највероватније из земаља које су вршиле интензивна истраживања ''новичока'' од краја 90-их. То су Велика Британија, Словачка, Чешка Република и Шведска", рекла је Захарова за тв станицу "Русија 24", наводећи да су САД, међутим, "под знаком питања", преноси Тасс.

Министри спољних послова Шведске и Чешке, као и словачко Министарство спољних послова су одбацили наводе Захарове.

Шведска министарка Маргот Валстром је те тврдње одбацила као "неприхватљиве и неосноване".

"Одлучно одбацујемо неприхватљиве и неосноване наводе портпаролке руског МСП да нервни агенс коришћен у Солсберију можда потиче из Шведске. Русија би уместо тога требало да одговори на питања Британије", написала је Валстром на Твитеру.

Чешки министар спољних послова Мартин Стропњицки је, такође, као неосноване одбацио наводе Захарове.

"Ово је пример манипулисања информацијама у јавности са изузетно спекулативном поруком која не може бити доказана", написао је на Твитеру Стропњицки, преноси Ројтерс.

Чешка министарка одбране Карла Слечова је наводе Захарове назвала апсурдним.

Недавно је руски изасланик у ОЕБС Александар Лукашевич изјавио да је "новичок" можда произведен у британској војној лабораторији у Портон Дауну код Солсберија, града у којем су Скрипаљеви нађени у коми.

"Сасвим случајно, владина лабораторија задужена за оружје за масовно уништење налази се у близини Солсберија, у Портон Дауну. Ако Лондон са сигурношћу наводи да је тај нервни агенс новичок, то значи да они тамо имају формулу и узорке - а сасвим је могуће да они то и производе", рекао је у четвртак Лукашевич, преноси Тас с.

Према његовим речима, "изумитељ овог агенса, В. Мирзојанов, преселио се у САД пре много година".

"Тамо је одведен заједно са документацијом која садржи прецизне информације о том хемијском агенсу", рекао је Лукашевич на седници сталног комитета ОЕБС.

Како је додао, што се тиче Руске Федерације, "ниједан развојно-истраживачки рад под шифром "новичок" никада није организован у тој земљи".

Сергеј и Јулија Скрипаљ пронађени су у бесвесном стању на клупи испред тржног центра у енглеском граду Солсберију, 4. марта.