У Савету безбедности УН у току је ванредна седница на коју је позвала Велика Британија после напада на бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља у Солсберију.

Британски званичници у УН оптужили су Русију за тровање Скрипаља и његове ћерке Јулије. Како наводе, Москва је крива за покушај убиства, називајући случај незаконитом употребом силе на територији друге чланице УН.

Прочитајте још: Лондон протерао 23 руских дипломата

Скрипаљ и његова ћерка нађени су без свести у Солсберију 3. марта. Британски званичници тврде да су обоје отровани нервним агенсом “новичок“, “совјетским изумом“. Обоје су и даље у критичном стању.

“У складу са чињеницама да је Русија раније производила овај агенс, британска влада је закључила да је Русија одговорна за овај напад. Русија није пријавила постојање фабрика за производњу новичока, а да су оне постојале у Совјетском Савезу знамо преко сведочења стручњака. Истрага је показала да је држава Русија одговорна за покушај убиства Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије. Напад је био незаконита употреба силе и кршење члана 2 повеље УН“, рекао је заменик британског амбасадора при УН Џонатан Ален.

Амбасадорка САД у УН Ники Хејли рекла је да је напад у Солсберију део растуће кризе око употребе хемијског оружја.

Како је рекла, ако Руси желе да Америка престане да је критикује, онда Москва мора да престане да употребљава хемијско оружје “како би убили непријатеље“, и да престане да подржава Асада (сиријског председника).

Она је додала да није реч о "изолованом инциденту".

Њен француски колега Франсоа Делатр је такође изразио "јасну подршку" и "потпуну солидарност Француске" с Лондоном, али без директног оптуживања Русије.

(b92.net)

НЕБЕНЗЈА: РУСИЈА НИКАДА НИЈЕ ПРОИЗВОДИЛА "НОВИЧОК"


У Русији никад нису спровођени пројекти под именом "новичок", а тај нервни агенс који је коришћен у нападу на Сергеја Скрипаља и његову кћерку можда је произведен на другом месту - на пример Уједињеном Краљевству, рекао је амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја на ванредној седници Савета безбедности УН.


Према његовим речима, нервни агенс вероватно потиче из земаља "које су доста радиле на таквим супстанцама 90-их година, укључујући Уједињено Краљевство",

преноси ТАС С.


Небензја је предложио да Савет безбедности изда саопштење у којем подржава истрагу о случају Скрипаљ, на основу Конвенције о забрани хемијског оружја, наводи ТАС С.


Он је такође истакао да Русија није одговорна за напад на Скрипаља, рекавши да је Москва спремна за заједничку истрагу тог напада са Великом Британијом.

Небензја је такође затражио материјалне доказе о случају тровања Скрипаља и његове кћерке.