НАЦИОНАЛНИ фронт је на путу ка историји! Чувена странка француске крајње деснице коју је 1972. основао Жан-Мари ле Пен требало би убудуће да се зове Национално окупљање, на иницијативу садашње председнице, Жан-Маријеве кћерке, Марин ле Пен, чији предлог је јуче 1.500 учесника дводневног конгреса странке у Лилу пропратило дугим аплаузом. Ле Пенова је истакла да ће њен предлог бити изнет на гласање свим члановима странке.

Циљ Марин ле Пен је да ослобођена баласта прошлости крене у освајање власти. Овај страначки лифтинг уклапа се у нову визију руководства које је сматрало да старо име превише подсећа на прошла времена и да представља психолошку блокаду за многе гласаче. Ипак, то питање је прилично поделило страначко тело, јер се за промену, без навођења новог имена, изјаснило 52 одсто присталица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЛЕ ПЕН ЗА "НОВОСТИ" ПОРУЧУЈЕ: Ако Србија уђе у ЕУ, губи своју душу

Претходно, Марин ле Пен (49) је јуче реизабрана на место председника странке са невероватних 100 одсто гласова! Чланови, њих 51.000, гласали су путем писама, а од оних који су се изјаснили, било је 2,87 одсто неважећих или белих листића, без иједног негативног одговора. Досадашња лидерка је, иначе, била једини кандидат.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Европски парламент укинуо посланички имунитет Марин ле Пен

ПОДРШКА

БИВШИ главни стратег и најближи сарадник америчког преседника Доналда Трампа, Стив Бенон (на слици), који се сматра и творцем Трампове изборне победе, био је главни гост конгреса у Лилу, пруживши велику подршку лидерки Марин ле Пен.