ЛИДЕР из Пјонгјанга, Ким Џонг Ун спреман је да замрзне нуклеарни програм Северне Кореје и разговара с Вашингтоном о потпуној денуклеаризацији, уколико његов систем владавине и безбедност земље добију гаранције. Ова историјска вест у уторак је одјекнула широм планете, отварајући врата нади да ће интерконтиненталне ракете које Ким држи перманентно уперене ка западу, најзад бити "закочене" и спаковане.

Могућност да бојеве главе нуклеарног арсенала Северне Кореје буду склоњене, унеколико је засенио другу вест са Корејског полуострва. Сусрет који су многи прижељкивали, а очекивале само највеће оптимисте, заказан је за април - тад ће очи у очи разговарати председник Северне Кореје Ким Џонг Ун и његов колега из Јужне Кореје, Мун Џае Ин. Западни медији помињу могуће уједињење две Кореје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Северна Кореја: Било каква блокада на мору чин рата

Званичници из Сеула потврдили су да је Северна Кореја поручила да неће имати потребу за нуклеарним наоружањем, ако је њена безбедност гарантована. Историјски сусрет у уторак је најавио Чунг Еуи Џонг, саветник јужнокорејског председника за безбедност: "Север и југ су се договорили да се трећи самит у Панмунџому одржи крајем априла". У међувремену, отвориће се "врућа" телефонска линија, која ће омогућити председницима две Кореје да комуницирају директно и у сваком тренутку.

Ким Џонг Ун је раније изјавио да жели да снажно унапређује односе са Јужном Корејом и да се нада да ће написати нову историју поновног националног уједињења. Свет се од уторка пита да ли је Кимова нада почела да се остварује.

Амерички председник Доналд Трамп, изјавио је да ће се тек "видети шта ће се десити". Можда је лажна нада, али САД су спремне да иду у оба смера", написао је Трамп на "Твитеру".

Сеул одише далеко већим оптимизмом. Лидер Јужне Кореје из ње је у уторак поручио да се нада скорој будућности: Корејском полуострву без нуклеарних бојевих глава.

Зимске олимпијске игре, одржане недавно у Пјонгчангу у Јужној Кореји - на којима су спортисти из два национална тима наступали као један - дале су снажан замајац будућим односима две државе.

Оружје представљено на последњој војној паради у Северној Кореји AP Photo

ЕКСТРЕМНО СРДАЧНО

НЕДАВНИ долазак делегације из Сеула у Пјонгјанг је протекао у екстремно срдачној атмосфери. Разговори код Кима протегли су се дуже од четири сата, а потом је домаћин приредио за Јужнокорејанце вечеру у седишту своје Радничке партије. Лидер Северне Кореје је од 2011. године, откако је на власти, примио веома мало државника. Јужнокорејанци су у Пјонгјангу последњи пут пре ове године били 2007.