Званични резултати референдума у Швајцарској на којем се гласало о укидању ТВ претплате у тој земљи показују да је већина грађана Швајцарске гласала против укидања претплате.

Како преноси АП позивајући се на извештај државне телевизије РТС, грађани су данас одбацили иницијативу "nNo Billag" (билаг у Швајцарској значи претплата) коју су изнели десничарски популисти.

Шеф јавног сервиса ЗДФ Томас Белут поздравио је овај исход референдума наводећи да су "Швајцарци послали јасан знак и разјаснили колико су јавни емитери важни за плуралистичка друштва".

Овакав резултат на референдуму обавезаће грађане да наставе са плаћањем ТВ претплате која износи 450 франака (390 евра) на годишњем нивоу.

Референдум о укидању претплате спонзорисали су заговорници слободног тржишта и остали критичари, који наводе да грађани не би требало да плаћају државне програме ако их гледају или слушају, пренео је АП.

Ова претплата следеће године ће бити смањена на 365 франака (око 316 евра), али се референдум заснива на принципијелном питању да ли уопште грађани треба да плаћају, а не на конкретној суми новца коју треба издвојити, наводи агенција.

Они који се залажу за претплату, инсистирају на томе да Швајцарска мора да наплаћује више зато што та држава има висок животни стандард и четири национална језика.