Северна Кореја је данас осудила најновији сет санкција који су јој САД наметнуле, оптужујући их да "прете ратом" и покушавају да подрију побољшане међукорејске односе током Зимских Олимпијских игара.

"Две Кореје су сарађивале и Олимпијске игре су успешно одржане. Али САД су, уочи церемоније затварања Олимпијских игара, на Корејско поолуострво донеле претњу ратом", пренела је новинска агенција Северне Кореје КЦНА цитирајући Министарство спољних послова.

Агенција је претходно известила да је Северна Кореја саопштила да ће било какву поморску блокаду сматрати чином рата, као и да ће нуклеарно оружје спречити било какве претње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Kim Džong Un: Važno podstaći klimu pomirenja i dijaloga

Како је агенција претходно пренела позивајући се на високо позициониране америчке званичнике, администрација америчког председника Доналда Трампа и њени кључни азијски савезници спремају се да прошире активности пресретања бродова за које се сумња да крше санкције против Северне Кореје.

Тај план би могао да укључи размештање снага америчке обалске страже која би заустављала и претраживала пловила у азијско-пацифичким водама.

Како је неколико званичника рекло за британску агенцију, Вашингтон преговара са регионалним партнерима, укључујући Јапан, Јужну Кореју, Аустралију и Сингапур, о координисању пооштрене акције која би могла да оде даље него икада раније у покушају да се сузбије покушај Пјонгјанга да поморском трговином обезбеде средства за свој нуклеарни програм.

Иако су сумњиви бродови и раније пресретани, нова стратегија би проширила обим таквим операција, али не би увела поморску блокаду Северној Кореји.

Пјонгјанг је упозорио да би на блокаду гледао као на ратни чин.

Ова америчка иницијатива, која раније није најављивана, показује све већу ужурбаност Вашингтона да присили Пјонгјанг да уђе у преговоре о напуштању свог војног нукеларног програма, наводи Ројтерс.

Амерички званичници сматрају да Северну Кореју дели само неколико месеци од развоја нуклеарне ракете способне да погоди територију САД.