Председник Хаитија: Истражити и Докторе без граница и друге

Танјуг

субота, 17. 02. 2018. у 14:31

Председник Хаитија: Истражити и Докторе без граница и друге

Жовенез Моиз / Танјуг-АП

Председник Хаитија Жовенез Моиз позвао је на истрагу хуманитарне организације "Доктори без граница" и других таквих организација које су дошле у ту острвску држву након земљотреса који је погодио 2010.

Председник Хаитија Жовенез Моиз позвао је данас на истрагу хуманитарне организације "Доктори без граница" и других таквих организација које су дошле у ту острвску држву након земљотреса који је погодио 2010.

Како преноси Ројтерс, он је изјавио да су сексуалне злоупотребе које су вршили припадници британске хуманитарне организације Оксфам, само врх леденог брега.

"Случај Оксфам је само видљиви део леденог брега. Није само Оксфам, постоје и друге невладине организације у истој ситуацији, али оне крију информације на унутрашњем нивоу", рекао је Моиз.

Једна од највећих хуманитарних организација у свету за помоћ услед катастрофа, Оксфам, ове недеље се јавно извинила због скандала који је потресао хуманитарни сектор.

Како британска агенција преноси, Оксфам није ни потврдио ни негирао недавно писање лондонског "Тајмса" да су неки њени чланови плаћали жене на Хаитију за пружање сексуалних услуга.

"Требало би да буде спроведена истрага и у другим организацијама које овде раде од 2010. На пример, "Доктори без граница" морали су да пошаљу кући 17 особа због сексуалних злоупотреба, што никад није било објашњено", рекао је Моиз.

Агенција наводи да није било јасно на шта је он тачно мислио.

"Доктори без граница" са седиштем у Женеви, истражују Моизове коментаре и поздрављају истрагу хуманитарног сектора, поручила је портпаролка те организације Аланиа Лорензо додајући да та организација има нула толеранције за сексуалне злоупотребе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације