Јапан у орбиту лансирао најмању ракету на свету (ВИДЕО)

Novosti online

недеља, 04. 02. 2018. у 23:33

Јапан у орбиту лансирао најмању ракету на свету (ВИДЕО)

Print screen Youtube

Ракета је на себи носила сателит TRICOM-1R од три килограма који је брзо оставила у орбити. Уз помоћ овог сателита запослени ЈАXА-е моћи ће посматрати Земљу с неколико камера
ИАКО јој прошле године није пошло за руком, јапанска агенција за истраживање свемира JAXA коначно је успешно лансирала најтању и најмању ракету на свету у Земљину орбиту.

Прочитајте још: РАКЕТА РЕКОРДЕР: Сојуз послао 73 сателита у орбиту


Из ЈАXА-е кажу како је лансирање ракете модела СС-520-5 био демонстрациони експеримент. Ракета је на себи носила сателит TRICOM-1R од три килограма који је брзо оставила у орбити. Уз помоћ овог сателита запослени ЈАXА-е моћи ће посматрати Земљу с неколико камера.

Након успешног лансирања СС-520-5, Јапанци се могу похвалити како су с најмањом ракетом на свету испоручили сателит у орбиту. Прошлогодишње лансирање ракете није добро прошло јер се ракета срушила због отказивања мотора.


Прочитајте још: Кимов сателит стигао у свемир, преврће се у орбити

Ова ракета дуга је 9,54 метара, промер јој износи 0,52 метра, а тешка је 2,6 тоне. СС-520 је коштала скоро пет милиона долара.

Мисија ЈАXА-е још један је показатељ како свемирска индустрија тежи према кориштењу мањих возила за испоруку мањих терета у свемир. Новозеландска компанија Rocket Lab прошлог месеца је успешно лансирала малу ракету Electron достављајући четири сателита у Земљину орбиту. Из ЈАXА-е се надају како ће СС-520-5 користити за превоз комерцијалног терета до 140 килограма.

Мале ракете дизајниране су да преносе мали терет те смање трошкове малим компанијама које себи не могу често да приуште пут до свемира као компаније SpaceX, Orbital ATL или United Launch Alliance.

Аутор: Klix.ba