Габријел: Историјску кривицу за логоре сноси само Немачка

Танјуг

03. 02. 2018. у 19:28

Габријел: Историјску кривицу за логоре сноси само Немачка

Фото: АП

Немачки министар спољних послова сматра да је свеобухватно суочавање са сопственом историјом и сопственим злочинима вечна морална обавеза Немаца
Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел указао је данас поводом усвајања спорног закона о холокаусту у Пољској да историјску кривицу за логоре смрти сноси само Немачка и да је свест о томе део данашњег немачког идентитета.

"Нема ни најмање сумње у то ко је одговоран за логоре смрти, ко је њима управљао и тамо убио милионе европских Јевреја. То су били Немци. Ово организовано масовно убиство извела је наша земља и ниједна друга. Ту ништа не мењају појединци колаборационисти", рекао је Габријел.

Прочитајте још:Кажњени затвором јер су голи заклали овцу испред Аушвица


Он је додао да је свеобухватно суочавање са сопственом историјом и сопственим злочинима вечна морална обавеза Немаца, с обзиром на злочине које су починили Немци и Немачка и у Пољској.

"Свест о овој историјској кривици је део данашњег немачког идентитета у нашој демократској држави и кључни консензус свих демократских снага у нашој земљи", навео је Габријел у изјави објављеној на сајту Министарства спољних послова Немачке.

Он је рекао да је годинама организовао и водио младе у обилазак Аушвица и Мајданека те да му на лицу места ништа није било јасније од чињенице да се ради о немачким концентрационим логорима који не припадају Пољској.

Прочитајте још:"ЗИГ ХАЈЛ!" ОДЈЕКИВАЛО ШУМОМ: Пољски националисти славили Хитлеров рођендан (ВИДЕО)

"Јер требало је уништити и пољску културу такође као и сав јеврејски живот. Три од шест милиона убијених Јевреја било је из Пољске", рекао је он.

Због тога, како је додао, Пољаци могу да буду сигурни да Немци одбацују и најоштрије осуђују сваку врсту фалсификовања историје као што је употреба појма "пољски концентрациони логор".

Пољски парламент усвојио је нацрт закона по којем је кажњиво изношење тврдњи о евентуалној умешаности Пољске у нацистичке злочине на њеној територији, а забрањује се и да се нацистички логори смрти називају "пољским".

Усвајање закона наишло је на оштро реаговање Израела и САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације