УН: Нагли пораст броја мировњака убијених у насиљу

Танјуг

23. 01. 2018. у 23:33

УН: Нагли пораст броја мировњака убијених у насиљу

Thinkstock

Уједињене нације позивају на већу иницијативу, одлучност, акцију и употребу силе када затреба, истичући да "нико не напада снажног противника"
Број припадника међународних снага за одржавање мира који су убијени у насиљу, нагло је порастао од 2013, при чему је убијено 135 војника, полицајаца и цивила у 15 мировних мисија УН, што је "више него током било ког другог петогодишњег периода у историји".

Прочитајте још:Мировњаци УН злостављали децу широм света, казни нема


То је наведено у најновијем извештају УН, у којем се за пораст броја мировњака убијених у насилним чиновима умногоме оптужује неделовање на терену и "недостатак командовања" од седишта УН до удаљених локација, преноси АП.

УН позивају на већу иницијативу, одлучност, акцију и употребу силе када затреба, истичући да "нико не напада снажног противника".

Прочитајте још:Срби у мисијама УН и ЕУ


Извештај, који је објављен у понедељак, одобрио је генерални секретар УН Антонио Гутереш, а његову израду финансирала је Кина, док су истраживање спровели бразилски генерал у пензији Карлос Алберто дос Санто Круз - бивши командант мировњака УН на Хаитију и у Конгу - и пензионисани амерички генерал Вилијам Филипс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације