Због бизарног, наводно "антиратног хепенинга" током којег се 12 младих људи скинуло голо пред капијом бившег нацистичког концентрационог логора Аушвиц-Биркенау, а затим заклало овцу, двојица Белоруса, уметника, кажњена су данас у Пољској затвором и десетогодишњом забраном да поседују животиње.

Прочитајте још: Немачка: 96-годишњи осуђени нациста тражи помиловање

Суд у Ошвјенћиму, на југу Пољске, близу којег су немачки фашисти почетком Другог светског рата подигли логор смрти Аушвиц, пресудио је да су Белоруси оскрнавили споменик и сећање на жртве холокауста, те су зато и због злостављања и убиства овце казнили Адама Бјалацког са 1,5 годином затвора, а Микиту Валаџка са годину дана и два месеца.

Остали из групе 12 Белоруса, Пољака и једног Немца, сви старости од 20 до 27 година, кажњени су условним затворским казнама и новчаним од око 2.400 евра.ж


Прочитајте још: Бивши чувар Аушвица умро пре одласка у затвор


Средином марта прошле године, као "антиратни протест" та група је дошла у Аушвиц, нацистички натпис над капијом логора "Рад ослобађа" изменила у "Љубав ослобађа", а потом су се сасвим скинули, ножевима изболи и убили овцу да би, како су се касније бранили, "демонстрирали шок и страх жртава ратних злочина".

"Хепенинг" су снимали камером "дрона", а убијање овце је 24. марта регистровала камера на улазу у Државни музеј бившег нацистицког логора Аушвиц-Биркенау, те је похитала стража која је успела само да их спречи да голи вежу за капију.

"Хепениг није имао за циљ публицитет његових учесника, већ искључиво да натера људе на размишљање какав кошмар представља рат", саопштила је после хапшења та група.

Главни осуђени, Адам Бјалацки затражио је данас по изрицању пресуде да се у судски записник унесе да је "осуђена уметност", а пољској телевизији ТВН24 казао је да је суђење неправда.

"Аушвиц није позоришна ни концертна сцена, није простор у којем може да се ради шта ко и како хоће. То је и даље место које изазива бол многих људи јер је место страдања и смрти њима најближих", казао је о пресуди директор Државног музеја бившег нацистичког немачког логора Аушвиц-Биркенау, Пјотр Цивињски.

Тужилац Маријуш Сломка је подсетио да је тај највећи концентрациони логор, којег су Хитлерови нацисти подигли на југу окупиране Пољске, за цео свет симбол окрутности немачких фашиста и геноцида милиона људи, и да је сасвим сигурно недопустиво да се у њему било ко скида го, или убија животиње.

У логору Аушвиц проширеном у комплекс Аушвиц-Биркенау, током Другог светског рата је побијено најмање 1,1 милион људи, махом пољских и европских Јевреја, али и Синта и Рома, Пољака, заробљених војника совјетске Црвене армије, и припадника других европских народа.