ВАШИНГТОН/ИСЛАМАБАД - Председник САД Доналд Трамп је у свом првом твиту у 2018. години жестоко критиковао Пакистан, оптуживши ту земљу да штити терористе.

"Они пружају уточиште терористима које ми јуримо по Авганистану, а мало помажу. Доста је било!", навео је Трамп.

Прочитајте још: Шта је Трамп пожелео за Божић

По његовим речима, САД су "глупо" дале Пакистану "више од 33 милијарде долара помоћи током 15 година" а заузврат нису добиле ништа осим "лажи и обмана".

Пакистан, сматра Трамп, мисли да су "амерички лидери будале".

"Доста је било", написао је Трамп у "твиту".

Прочитајте још: Трамп и Меланија одговарали на питања деце где је Деда Мраз

Америчка агенција Асошиејтед прес наводи да није јасно зашто је баш Пакистан изабран за мету првог Трамповог твита у новој години. САД дуже време оптужују Исламабад да дозвољава екстремистима да релативно слободно делују у пограничним подручјима с Авганистаном.

Пакистан још није званично одговорио на то, али је министар спољних послова Каваја Асиф је написао такодје на "Твитеру" да припрема одговор "из којег ће свет сазнати истину".

Пакистанска Телевизија "Гео" је пренела са је Асиф написао: "Ми смо Америци већ рекли 'Доста је било!', тако да Трампово 'Доста је било!' нема никакав значај. Спремни смо да Америци јавно поднесемо рачун за сваки цент".

Прочитајте још: Трамп: Мислили сте да смо ми идоти, доста је било!

Асиф сматра да је Трамп написао 'твит' из фрустрација и да САД треба да преговарају с побуњеницима у Авганистану, а не да прибегавају војној сили.

"Америка је фрустрирана због пораза у Авганистану. Америка би требало да крене путем дијалога, а не да користи војну силу у Авганистану", написао је Асиф.

Амбасадор Авганистана у САД Хамдулах Мохиб је поздравио Трампов "твит".

"Та порука је обећање Авганистанцима који предуго пате у рукама терориста са седиштем у Пакистану", написао је Мохиб, такође на "Твитеру".

Напет однос Сједињених Држава и Пакистана се погоршава од операције америчких снага 2011. године, када су нашле и убиле Осаму бин Ладена у гарнизонском граду Пакистана, Аботабаду.

Трамп је повећао притисак прошле године када је објавио своју стратегију за Авганистан којом је указао да Пакистан скрива авганистанске талибане, и упозорио да ће то морати да престане.

Сједињене Државе су августа прошле године рекле да ће задржати 255 милиона долара војне помоћи Пакистану док не испручи екстремисте који прете Авганистану. У понедељак, Трампов Савет за државну безбедност је рекао да је то и даље на снази иако ће САД преиспитати стање.