O ОВОМЕ СЕ ЋУТИ: Без руског гаса Немачка живи 20 дана, Италија 15, а остатак Европе боље и да не рачуна

Новости онлине

16. 12. 2017. у 17:06

O ОВОМЕ СЕ ЋУТИ: Без руског гаса Немачка живи 20 дана, Италија 15, а остатак Европе боље и да не рачуна
Уколико се прекине руски извоз гаса у Италију, земља ће имати само 15 дана пре проглашења ванредне ситуације
Уколико се прекине руски извоз гаса у Италију, земља ће имати само 15 дана пре проглашења ванредне ситуације, анализирају тамошњи медији.

Руски медији су ово, чини се, једва дочекали, па је Рашта тудеј поставила питање колико Европа заправо зависи од руског гаса и могу ли Американци то да надоместе.

"У Италији, удео руског гаса је око 37 одсто. У Немачкој нешто мање око 28 одсто. Немачке компаније могу без руско гаса недељу дана дуже од италијанских“, каже Петр Пушкарев, аналитичар тржишта.

Ово питање постављено је у италијанској штампи после фаталне експлозије у асутријском гасном погну, што је озбиљно нарушило испоруке гаса Европи.

Опасно је то што су друге земље у Европи више зависне од руског гаса него Италија или Немачка, рекао је аналитичар.

"Зависност Словеније, Грчке и Мађарске је на нивоу од 41 до 45 процената. Без гаса из Русије, они би могли да се суоче с великом неташицом и то у року од дест дана", рекао је Пушкарев.

Додао је да Чешка, Словачка, Финска, Литванија, Летонија и Естонија скоро 100 одсто зависе од руског гаса.

Према речима Пушкарева, корак ка снабдевању течног гаса из Катара и САД је важно за Европу, али само као алтернатива у случају ванредног стања као што је било ово у Аустрији.

"ЛНГ је скуп. То би потрошаче коштало 50-70 посто више од гасовода, и једноставно се не тражи у великим количинама због техничких проблема. Дакле, Вашингтон нема ниједну шансу да склони Русију са европског тржишта гаса ", рекао је Пушкарев.

То је разлог зашто САД врше притисак на Европу, додао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Анти Антифа

16.12.2017. 18:01

Прво им заврнути,па онда пустити али уз 200% већу цену.Немачкој је и то опет повољније него амерички гас

Realno

16.12.2017. 19:04

Gotivim Ruse zbog Putina ali to su ciste gluposti. Ljudi su vekovima na Zapadu ziveli bez ruskog gasa, a kamoli sada kad mogu da uvoze gas iz Emirata, Kuvajta, Amerike...i da ga nemaju uopste nikakva katastrofa nece biti, trosice vise struju i to je to.

Путиновац

16.12.2017. 20:29

@Realno - Не разумеш суштину. Није ствар у томе чиме су људи греју већ у томе шта њихова индустријуа користи као погон.Дакле без руског гаса стаје индустрија. А самим ти и економски раст а самим тим и цео концепт неолибералног капитализма. Не можеш да купиш гас из Катара јер нема гасовода. Гас из САД не може јер нема гасовода. Ако би направили терминале ТНГ-а онда би гас био много скупљи а самим тим би произовди били скупљи.

NixKO

17.12.2017. 08:28

Prvo Ruski gas nema altrnativu zbog gasovoda kojii ima ogroman protok u odnosu na gas koji stize brodovima iz USA a drugo je povoljnija cijena gasa.Nego vi nama sračunajte kako mi stojimo sa gasom ?

Трле

17.12.2017. 09:07

Док европске компаније трпе страховите губитке јер им је забрањено пословање са Русијом за то време амери послују са Русијом без проблема?На пример,Хрватска је у хаосу јер нема контакта са Русијом са којом су боље сарађивали од Србије јер су организованији!