Некадашњи румунски краљ Михај Први, ког су комунисти приморали да абдицира после Другог светског рата, умро је данас у 96. години.

Михај је имао кључну улогу у окретању Румуније Савезницима после државног удара 1944. године, али је 1947. године под притиском комуниста абдицирао и био приморан да напусти земљу.

Михај, чукунунук некадашње британске краљице Викторије, провео је после рата деценије у егзилу радећи на фарми пилића и као пилот.

Држављанство је поново добио 1997. године, осам година после слома комунизма.

Прочитајте још: Бивши румунски краљ разбаштинио унука

Сада су медју живима само две особе које су биле на челу својих држава током Другог светског рата, бивши бугарски краљ Симеон Други и тибетански водја далај-лама. Обојица су у време рата били деца.

Румунска краљевска породица саопштила је данас да је Михај умро у својој резиденцији у месту Обон у Швајцарској.

Он је боловао од леукемије и још једног облика канцера, а из јавног живота се повукао прошле године и своје надлежности пренео на своју најстарију ћерку.

Председник Румуније Клаус Јоханис прогласио је "дане жалости", наводећи да је Михај "исписао историју Румуније".

Прочитајте још: Руски патријарх у посети Румунији први пут од пада комунизма

Михај је постао румунски краљ 1927. године, када је имао шест година, после абдикације његовог оца Карола Другог, који се после три године вратио на престо. Други пут је Михај био краљ од 1940. до 1947. године.

Остао је упамћен по улози у пучу 23. августа 1944. године којим је с власти збачен пронацистички румунски диктатор Јон Антонеску.

Румунија је после пуча ушла у рат на страни Савезника, због чега је Михаја одликовао тадашњи председник САД Хари Труман.