БРИСЕЛ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ДОКУМЕНТОМ писаним са израженом намером да постоји стална војна структурна сарадња - која ће бити оперативна од децембра - на који су параф недавно ставиле 23 земље, што је висока представница Федерика Могерини окарактерисала као историјски тренутак, постављени су темељи неке будуће заједничке војске ЕУ. То, међутим, још са сигурношћу не значи да ће чизма европског солдата заиста једнога дана марширати од Бранденбуршке до Тријумфалне капије и бити део војне силе која ће бранити територију од Лапоније до Никозије.

Сада, када из европског друштва иступа Велика Британија, одани савезник Вашингтона и НАТО, пружа се, како се процењује, добра прилика за остварење давнашњег сна Берлина и нескривене жеље Париза. И једни и други коначно имају отворен пут за пројекат коме обе нације одавно теже, свака из свог угла, али се испречило међусобно "савезничко ривалство", које, између осталог, открива и доскоро прикривене немачке амбиције да, после економског, задобије и војно лидерство у Европи, што многима буди сећања на не тако далеку прошлост која изазивају језу.

PROČITAJTE I: Potpisan evropski pakt o vojnoj saradnji

СВОЈУ амбицију да управља европском војском Немачка је јавно истакла прошле године, у новој Белој књизи одбране, првој после десет година, у којој себе види у сасвим новој улози, не више као пасивну, већ као водећу војну силу и централну фигуру у Европи.

- Немачка је свесна све веће одговорности за светску безбедност и стабилност. Спремна је да подстакне међународну дебату на суштински, одлучујући и антиципативан начин и да преузме вођство - стоји, између осталог, у овом документу, за који је Ангела Меркел захтевала да се држи у тајности до референдума о "брегзиту".

Европи и свету су и даље у живом сећању страхоте из Другог светског рата. Сама помисао на Вермахт ставља клипове у точкове Бундесвера, али у Берлину мисле да је дошло време да се еманципују и да се превазиђу комплекси прошлости. Сматрају да је дужина просечног људског века сасвим довољан период за то.

ДИПЛОМАТИЈА ЗА јаку војску потребна је и добра дипломатија, а ЕУ са тим такође кубури. Федерика Могерини није у првом плану на међународној сцени у тражењу решења на светским поприштима. За све се, још увек, питају Вашингтон и Москва, али и многи други пре Брисела.

Берлин би, за почетак, да функционише унутар два одбрамбена система, НАТО и ЕУ, који би били комплементарни и савезнички. А после - ко зна. Познајући немачку одлучност, неки у томе на далеке стазе виде и опасност по функционисање НАТО. Остаје питање да ли ће Немци заиста истрајати на томе да будућа европска војска, у којој себе виде на челу, буде истински партнер НАТО, или намеравају да се полако издвоје као засебна сила.

Пут до европске војске је, међутим, дуг и неизвестан. Многе државе ЕУ су, уједно, и чланице НАТО. Навикле су да им одбрана зависи од Алијансе, па и сама помисао на њен смањени ангажман код њих изазива забринутост. Није мало оних који цео пројекат европске војске сматрају само као дуплирање трошкова и скупу авантуру без много изгледа да заиста заживи.

Pixabay

СУМЊИЧАВЦИ у реалност европске војске не би ни да беспотребно затежу односе са САД. Бела кућа и врхушка НАТО на овај пројекат тренутно гледају с декларативним симпатијама, јер европске корпусе сматрају само као додатак својим активностима, за ангажовање, рецимо, у борби против тероризма, или у неким одређеним спољним интервенцијама, што би Алијансу истовремено делом растеретило, и око ефектива, и новчано. Наравно, све подразумева врховну НАТО команду. Никаква војна конкуренција, са два различита центра, оба са седиштем у Бриселу, из њиховог угла не долази у обзир.

Све то би могло да доведе до подела на "натовце" и "европејце", односно на националисте и федералисте унутар ЕУ. Истовремено, то много и кошта.

ЧУВАЊЕ НЕУТРАЛНОСТИ СРБИЈЕ НАШОЈ земљи би формирање европске војске могло да иде наруку, јер би у ривалству ЕУ и НАТО лакше могла да сачува своју војну неутралност. Питање је, међутим, да ли ће једнога дана учешће у европској војсци, уколико успе немачки план, можда постати уговорна обавеза свих чланица.

План Немаца је зато да, под фирмом Европе, њихова команда води заједничку војску. Разлог за то је лакше окупљање европских савезника, али и финансијске природе, јер би за "немачку" војску, односно европску под немачком командом, плаћали сви уједињени Европљани.

Да је Берлин нестрпљив, показује и чињеница да Бундесвер већ има интегрисане бригаде из других земаља. Румуни, Чеси и Холанђани данас су део немачких оклопних јединица. Чак и једна Пољска, која је веома везана за НАТО, на пример, допуњује свој арсенал немачким наоружањем.

СВЕСТАН конкуренције, француски председник Емануел Макрон, представљајући своју визију нове Европе пре два месеца, предложио је стварање аутономних одбрамбених капацитета ЕУ већ до 2020. са заједничким снагама за интервенције и са заједничким буџетом и доктрином.

- Француска игра на карту своје војне поливалентности и опремљености. Истовремено, покушава и да прода своје наоружање. Немачка и Француска заједно навијају за европску војску, али Париз не намерава да без "борбе" преда руководећу позицију, мада су Французи свесни тренутне економске снаге Немаца - оцењују аналитичари у Паризу.

Ако је до праве европске војске пут дуг, до оне под немачком командом можда и није толико, а много тога ће зависити и од тога хоће ли Ангела Меркел успети да формира своју нову коалициону владу.

Илустрација, Г.Дивац

СТРАХ ОД МОСКВЕ

МЕРКЕЛОВА међу првима истиче да је прошло време у коме се може слепо ослањати на друге, а ту пре свега мисли на америчку спремност да безусловно прискочи уколико безбедност неке од европских чланица НАТО буде угрожена. Неке Трампове изјаве у том смислу хипотетички јој дају за право, а пред очима је у том контексту замишљена "руска опасност".