НАЈМАЊЕ још 180 дана, до 26. априла 2018. године, ознаку тајне носиће најмање 300 "најповерљивијих" докумената о убиству једног од најпопуларнијих председника САД, Џона Фицџералда Кенедија.

Саопштивши да "нема избора", Трамп је, скинувши ознаку тајности са 2.800 докумената, наредио да остали остану предмет шестомесечне ревизије. Тиме је дато гориво новим теоријама о томе шта се заправо догодило 22. новембра 1963. године у Даласу, када је убијен 35. председник САД.

Прочитајте још: Откривају се тајне убиства Џона Кенедија

У светлу актуелних напетих односа између Вашингтона и Москве, посебну пажњу привлаче везе атентатора Харвија Лија Освалда са СССР, хладноратовским непријатељем САД. Документа откривају да се Кенедијев атентатор Харви Ли Освалд састао са Валеријем Владимировичем Костиковим, агентом КГБ који је био одговоран за убиства, само два месеца уочи убиства. ФБИ је веровао да је састанак био везан за додељивање визе, или пасоша, Освалду.

Али совјетски званичници су тврдили да Освалд нема никакве везе са СССР, описавши га као "неуротичног манијака који није лојалан ни својој земљи ни било чему другом".

Прочитајте још: Трамп одаје тајне Кенедија

СССР је веровао да је реч о пучу ултрадеснице у САД и да то није дело једног човека, већ кампања више људи. Из једног документа се види да је Совјетски Савез после Кенедијеве смрти стрепео да би, у одсуству лидера, "неки неодговорни генерал у САД могао да лансира ракету на СССР"! Из обелодањене документације се сазнаје и да је полиција у Даласу знала за претње смрћу Харвију Освалду, кога је на крају и убио власник даласког ноћног клуба Џек Руби.

Прочитајте још: Да ли ћемо сазнати тајне о убиству Кенедија, зависи од Трампа

Међу документима су и они који показују активности Кенедијеве администрације према Фиделу Кастру. Наводи се да је ЦИА разматрала сарадњу са мафијом на убиству кубанског лидера. Откривено је да је на састанку у септембру 1962. група Кенедијевих помоћника разговарала о низу опција против Кастрове комунистичке владе. ЦИА је задужена да размотри могућност саботаже делова авиона који ће бити испоручени из Канаде на Кубу.


Сведочење тадашњег директора ЦИА Ричарда Хелмса указује, истовремено, на тврдње председника Линдона Џонсона да је председник Кенеди убијен јер је наредио ликвидацију председника Јужног Вијетнама Нго Дин Дијема.ТЕМА И МЕРИЛИН МОНРО

Млађи брат и саветник председника Кенедија, Роберт Ф. Кенеди, упозорен је на објављивање књиге са детаљима о његовом "блиском односу" са холивудском дивом Мерилин Монро. У меморандуму је Роберт Кенеди, тада државни тужилац, упозорен да књига "Необична смрт Мерилин Монро" Френка Капела, која је објављена 1964, обилује алузијама на њих двоје.


.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МИСТЕРИЈА СМРТИ НАЈПОЗНАТИЈЕ ПЛАВУШЕ: Организатор сахране открио стравичне детаље о Мерлин Монро