Нафтна цистерна преврнула се и запалила на аутопуту у Пакистану, при чему је страдало 132 људи, од чега око 20 деце, а око 80 особа је повређено, међу којима многи имају тешке опекотине.

Ројтерс наводи да након превртања цистерне на месту несреће, на ободу града Бахавалпур, окупило много људи који су покушавали да у канистере пребаце просуту нафту, да би око 45 минута касније цистерна експлодирала и ка небу се уздигла огромна ватрена лопта.

"Људи из околног подручја и пролазници почели су да скупљају гориво када је оно експлодирало, спаљујући све", рекао је овој агенцији портпарол локалних власти Малик Мухамед Ахмед Кан.

АФП наводи да је пакистанска војска послала хеликоптере да евакуишу повређене и превезу их у болнице, а најближи медицински центар у којем је могуће збринути жртве пожара налази се на више од 150 километара од места несреће.

Наводи се да се трагедија десила дан уочи прославе Рамазанског бајрама којим се означава крај поста током светог муслиманског месеца Рамазана, па су многи путеви у Пакистану закрчени због великог броја људи који путују за празник.

АП наводи да су спасилачке екипе хитно морале да интервенишу како би покушале да сакупе просуто гориво.

Несрећа се десила на националном аутопуту на око 100 километара од града Мултан, када је возач цистерне, која је превозила гориво из јужног лучког града Карачија до престонице покрајине Пенџаб Лахореа, изгубио контролу над возилом.

Локалне власти навеле су да су мештани околних села стигли на око 30 моторцикала како би у кантама покупили просуту нафту, а иако је полиција блокирала прилаз, они су пробили кордон и велики део њих је приликом паљења гориво толико изгорео да их није могуће идентификовати.