MOСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

РУСКИ председник Владимир Путин у петак је дао знак да се отпочне са постављањем цеви за гасовод "Турски ток". Он је хеликоптером стигао на брод "Пиониринг спирит", где је у присуству првог човека "Гаспрома" дао команду: "Дајте, напред".

Брод, дугачак 477, а широк 124 метра, са којег се спуштају цеви, налазио се шест и по километара од града Анапе на Црном мору. Руском председнику су показали како се аутоматски заварују цеви које се касније спуштају на дно мора. Сви варови се проверавају помоћу ултразвука, а затим се заштићују од корозије полипропиленом. Једно варење цеви траје десет минута.

У "Гаспрому" кажу да интерес за руски гас у Турској расте, баш као и у јужној Европи. Али од тога хоће ли на Балкан, па тако и у Србију, стићи руски гас преко Турске, зависи хоће ли Брисел дати "зелено светло" чланицама ЕУ да се прикључе на тај гасоводни правац. Тек кад се добије дозвола моћи ће да се воде преговори о прављењу крака за јужну Европу.

СА "Пиониринг спирита" Путин је телефоном разговарао са турским председником Ердоганом. - Наши пројекти са Турском се развијају боље него са другим земљама јер административна питања решавамо брже - истакао је Путин и изразио уверење да ће први крак гасовода бити готов крајем 2019.