Путин: Нећемо предати Сноудена Америци ни под каквим околностима

Новости онлине

недеља, 18. 06. 2017. у 18:14

Путин: Нећемо предати Сноудена Америци ни под каквим околностима

(Alexei Druzhinin/Pool Photo via AP)

Председник Русије Владимир Путин изјавио је у интервјуу америчком режисеру Оливеру Стоуну да Русија „ни под каквим околностима“ неће предати САД бившег сарадника ЦИА Едварда Сноудена

Председник Русије Владимир Путин изјавио је у интервјуу америчком режисеру Оливеру Стоуну да Русија „ни под каквим околностима“ неће предати САД бившег сарадника ЦИА Едварда Сноудена.

„Не, ни под каквим околностима, зато што он није злочинац“, одговорио је руски лидер на питање о могућем испоручивању Сноудена. Он је, такође, нагласио да бивши сарадник америчких специјалних служби у Русији није нарушавао законе и додао је да између Русије и САД у овом тренутку не постоји споразум о екстрадицији.

Путин је негирао Стоунову тврдњу да је Сноуден био „пион“ у политичким играма Русије и Америке.

„Сматрам да грешите. Он би био пион да је био издајник. А он није издајник… Он је личност и има сопствени став и бори се за тај став“, навео је председник.

Сноуден је у јуну 2013. године предао „Вашингтон посту“ и „Гардијану“ низ тајних материјала о програмима америчких и британских специјалних служби за праћење преко интернета.

Он је одлетео у Хонгконг, а одатле у Москву, где је добио привремени азил од годину дана, под условом да прекине своју делатност против САД. У августу 2014. Сноуден је добио трогодишњу боравишну визу, која му је у јануару ове године продужена до 2020. године.

Путин је Стоуну испричао да је Москва предлагала Вашингтону да сарађују у вези с питањем противракетне одбране уочи иступања САД из споразума 2001. године, али да је одбијена.

„Покушавали смо да га убедимо (председника САД Џорџа Буша Млађег), да му покажемо - и то није дало никакве резултате – да је то била претња за нас. У одређеној етапи амерички партнери су, на нивоу министарстава одбране и иностраних послова, говорили да разумеју наша страховања. Морам да кажем да смо предлагали да радимо заједно на систему ПРО – Сједињене Државе, Европа и Русија. На крају су наши партнери, нажалост, одустали од овог предлога…“, рекао је Путин.

ИЗЈАВЕ О СУКОБУ РУСИЈЕ СА СУНИТИМА СУ ПРОВОКАЦИЈА

Саопштења о томе да ће се Русија пре или касније сукобити са сунитским светом представљају провокацију, рекао је Путин.

„Увек има оних који говоре да ћемо пре или касније ми ступити у сукоб са сунитским светом. Сматрам да је то провокација. Многи и у арапском свету и у Турској разумеју какве су наше намере. Има и оних који се са тим не слажу, али наш став је јасан. Наш је циљ да подржавамо легитимне власти и да спречимо дезинтеграцију сиријске државе, јер ће та територија, иначе, постати нова Либија или нешто још горе. Или друга Сомалија. Као друго, наш је циљ да се боримо против тероризма. И то није мање важно питање за нас“, навео је Путин.
(sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

BRAVO CARE

18.06.2017. 18:56

Tako se cuvaju najbolji. Kad bi ga ameri docepali u svoje ruke, zavrsio bi na elektricnoj stolici, a to nije u interesu miroljubivog sveta, koji je zahvalan Gospodinu Snoudenu, coveku koji otvori oci celom svetu, i ukaza na zlocinacke rabote drzave koja sebe smatra svetskim policajcem.

Vidovdan

18.06.2017. 19:53

Da. Nemam sta da dodam -Bravo care! Bog je Putina odabrao da kaze onima koji nemaju dobre namere za ovaj svet i da u mnogo čemu nisu u pravu. Zato i stiti velikana istine i pravde Snoudena.