Последњи педседник бившег Совјетског савета Микаил Горбачов упозорио је да се Русија мора схватати озбиљно и оптужио Запад да је одступио од споразума са Русијом.

"Независно од тога ко се како осећа, Русија мора бити схваћена озбиљно као нација која заслужује поштовање", поручио је Горбачов.

Он је, у интервјуу немачком дневнику "Билд", казао да је Запад, пре свега САД, одступио од важних заједничких споразума.

Подсетио је да су у другој половини 1980-тих СССР и САД предузеле значајне кораке, почеле да смањују нуклеарно наоружање.

"Само помислите на то да је 80 одсто нуклеарног потенцијала произведено током Хладног рата уништено у тим годинама", подвкао је он додајући да је запад после тога искористио слабост Русије након распада СССР-а да себе прогласи победником Хладног рата.

Принципи једнакости у међународним односима су заборављени и стигли смо сада где смо, нагласио је Горбачов.

Трка за наоружавањем је у пуном јеку, додао је он указујући да су трупе пребачене у Европу, укључујући и тешко наоружање.

"Није тако давно да су снаге НАТО и Русије биле стациониране далеко једне од других. Сада се налазе нос уз нос"; констатовао је он указујући да високи представници војски постају све милитантнији, због чега постоје све индиције да је поново настао Хладни рат.

Тај Хладни рат би могао постати "врео" ако, како каже, само седимо и не радимо ништа.

"Независно од тога ко се како осећа Русија мора бити схваћена озбиљно као нација која заслужује поштовање", поручио је Горбачов.

Када је реч о Украјини истакао је да нико није више забринут због стања у тој земљи него Руси, пдсећајући да је и њему мајка из Украјине.

"Чини се да постоје снаге којима је у интересу да шире непријатељства међу Русима и Украјинцима и стварају тензије међу две земље", нагласио је Горбачов.