НАЈМАЊЕ 5.000 ресторана широм Италије су у власништву мафије, упозориава италијанска група потрошача Колдирети. Ово је још један доказ да се проблеми ове земље са злогласном Коза Ностром неће решити убрзо.

Организоване криминалне групе у Италији су искористиле економску кризу у земљи како би се инфилтрирале у легалну економију, наводи се у саопштењу Колдиретија.

Упозорење прати значајану акцију против мафије током викенда, која је открила везе између популарних туристичких ресторана и организованих криминалних група у Италији. Полиција је запленила новац са банковних рачуна и 24 некретнине једне породице из Напуља, укључујући и ресторане, у вредности од 20 милиона евра.

Употреба ресторана као паравана за незаконите активности мафије је уобичајена трик. Два позната ресторана у Риму су, 2015. године, затворена због повезаности са криминалним групама, а утврђено је и да банда Ндрангета из Калабрије стоји иза популарне пицерије у Њујорку. Међународни домет ове групе је поново откривен у марту 2016. године, када је швајцарски полиција привела 15 италијанских држављана због чланства у криминалним организацијама.

Неке посетиоциме не занима ко је власник ресторана, ако су храна и услуга добре. Међутим, у саопштењу Колдиретија се наводи да мафијаши често не воде много рачуна у погледу здравствене заштите и сигурности, доводећи потрошаче и животну средину у ризик.

Процењује се да је италијанском подземљу криминал у пољопривреди, тзв. агромафији, донео зараду од невероватних 21,8 милијарди евра током 2016. године, што је 30 одсто више у односу на претходну годину. Мафијашке групе се инфилтрирају у све врсте прехрамбене индустрије, барова, ресторана, па чак и у производњу хране.

- Пољопривреда је постала једна од приоритетних инвестиционих подручја за подземље. За њих је то стратешки потез у време кризе, јер им омогућава да се инфилтрирају у цивилно друштво и свакодневни живот људи – објашњава се у саопштењу Колдиретија које преноси Спутник.

За разлику од раније, индустрија забаве није једини легални комерцијални сектор који служи као параван за незаконите активности организованих криминалних група. За те кругове су такође занимљиви послови са некретнинама и обновљивим изворима енергије.

Италија се деценијама бори да се ослободи лоше слике која је прати због организованог криминала. Занимљиво је да су неки представници власти видели и нешто позитивно у дугој борби ове земље против мафије, тврдећи да због тога Италија има предност у борби против терористичких група.