Још једна експлозија у Санкт Петербургу, Џалилов био жива бомба?(ВИДЕО)

Б. ВЛАХОВИЋ

06. 04. 2017. у 14:44

Руска полиција хапси познанике и сараднике терористе из метроа. Полиција претпоставља да је самоубица прошао обуку у Сирији

Још једна експлозија у Санкт Петербургу, Џалилов био жива бомба?(ВИДЕО)

Нападач Акбаржон Џалилов,фото МК.ру


МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ДА терористи немају милости ни према деци, показало се не само у понедељак у Санкт Петербургу када је у самоубилачком нападу погинуло 14 углавном младих особа, него и у четвртак рано ујутро у Ростову на Дону. Испред зграде гимназије број пет, један пролазник обучен у црно, с капуљачом на глави, оставио је кесу са батеријском лампом напуњеном експлозивом. Кад је други пролазник Дмитриј Колесник (46) подигао замотуљак и притиснуо лампу, дошло је до експлозије која му је однела десну руку и прст леве руке и нанела повреде на стомаку.

Све се то одлично види на снимку камере монтиране на фасади зграде. Очигледно је да је терориста намерно оставио батерију напуњену експлозивом испред школе да би настрадала деца.

Истражитељи у Санкт Петербургу су успели да пронађу више људи из бивших совјетских република из централне Азије с којима се дружио терориста Акбаржон Џалилов, који је 3. априла активирао експлозив у подземној железници. У четвртак је извршен претрес у становима где су живели познаници Џалилова и узети су "предмети који могу бити значајни истражним органима".

Руска полиција претпоставља да је терориста Џалилов прошао обуку у Сирији у камповима Исламске државе. Џалилов је 2014. ушао у Русију из Турске, па се зато сумња да је тада прошао терористичку обуку. Истражитељи тврде да је састав експлозива сличан ономе који користе исламски фанатици у Сирији.

Разматра се и верзија да је Џалилов био "жива бомба" и да су експлозив у његовом ранцу даљински активирали људи који су га наговорили да га унесе у метро. Истражитељи мисле да је сасвим могуће да је Џалилов веровао да је његов задатак био да само однесе експлозив на две метро-станице у Санкт Петербургу а да други треба да га активирају помоћу сигнала с мобилног телефона.

У Санкт Петербургу су ухапшена тројица мушкараца која су становала у једној од централних улица, а код којих је пронађен "опасни предмет". Полиција је евакуисала целу зграду и тек пошто су похапсили сумњиве особе грађани су могли да се врате у своје станове.

Привођење сумњивих у Петербургу, AP Photo Yevgeny Kurskov

Нешто касније јака експлозија потресла је стамбену зграду у близини места где је претходно пронађен експлозив, али према званичним наводима нико није повређен.


НАПАДИ У АСТРАХАНУ

У ДВА одвојена напада која су се у последњих 48 сати десила у граду Астрахану на југу Русије убијена су два саобраћајна полицајца, а тројица припадника руске Националне гарде су повређена, пошто је на њих отворена ватра када су покушали да зауставе аутомобил ради провере докумената. Нападачи су побегли, али су зато убице полицајаца, три особе, пронађене и убијене, према наводима Министарства унутрашњих послова.— RT (@RT_com) April 6, 2017

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације