Дневник из 1945. открива да је Кенеди био фасциниран Хитлером?

Танјуг

24. 03. 2017. у 22:41

Дневник из 1945. открива да је Кенеди био фасциниран Хитлером?

Sarina Carlos / RR Auction via AP

На аукцији следећег месеца наћи ће се дневник некадашњег председника САД Џона Ф. Кенедија у коме је као 28-годишњак након посете 1945. Немачкој писао о Адолфу Хитлеру
На аукцији следећег месеца наћи ће се дневник некадашњег председника САД Џона Ф. Кенедија у коме је као 28-годишњак након посете 1945. Немачкој писао о Адолфу Хитлеру, наизглед фасциниран нацистичким вођом који је четири месеца пре тога извршио самоубиство, јавио је Си-Би-Ес њуз.

Очекује се да ће дневник на аукцији 26. априла достићи цену од око 200.000 америчких долара.

Кенеди је написао да је Хитлер "имао безграничну амбицију за своју земљу, што га је начинило претњом за мир у свету, али је око себе створио мистерију о начину на који је живео и умро која ће живети и расти после њега".

Извршни потпредседник "РР аукција", аукцијске куће која нуди дневник, Боби Ливингстон, међутим, истиче да у Кенедијевом писању нема глорификације и да ствари не би требало вадити из контекста.

Кенеди је дневник писао у лето 1945. године, непосредно по завршетку Другог светског рата, када је путовао Европом као новинарски коресподент.

Дневник је предао свом асистенту за истраживање из Сената, Диједру Хендерсону, који је садржај дневника објавио као књигу 1990. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

mihailo

25.03.2017. 00:59

Fascinacija ? Ne.! Samo objektivna analiza odmah po završetku rata. I dan danas se piše o Hitleru skoro svaki dan širom sveta pa i kod nas... Istražujese da li je pobegao u Argentinu i barata sa ozbiljnim dokazima. Nema posmrtnih ostataka. Hitler je misterija koja intrigira i danas.

Mila

25.03.2017. 08:57

...hajde malo o fascinaciji britanske kraljevske porodice Hitlerom...i tu bi baš bilo zanimljivih stvari za čitanje...a ovo pisanje Kenedija nije toliko intrigantno,niti je on bio zaluđen njime i njegovim idejama,samo je izneo svoje viđenje...