Први чешки џихадиста, 22-годишњи Чех ухваћен у Турској у покушају да се придружи борцима Исламске државе у Сирији, осуђен је данас у Плзену на три године и три месеца затвора и обавезно амбулантно лечење код психијатра.

Суд је одбио захтев одбране да Јана Силовског ослободи или осуди евентуално на условну казну јер је у Сирију кренуо у депресији, усамљеник без пријатеља и девојке, у нади да ће што пре у борбама бити убијен јер је и раније покушао да изврши код куће самоубиство.

"Силовски је настојао током суђења да оспори да је хтео да се укључи у борбе за Исламску државу како би убијао, већ да је желео да он буде убијен и тако изврши самоубиство. То за суд није било убедљиво. Ми не сумњамо да је његов мотив онај који је навео полицији - да је био спреман да убија. То потврђују и други докази", образложио је судија Мартин Кантор.

Потенцијалног чешког џихадисту турске власти ухапсиле су у јануару прошле године на једном од међународних аеродрома када је требало да одлети домаћим летом на границе Турске и Сирије а он им је признао да је кренуо као борац у Исламску државу.

У јуну прошле године ухапсила га је чешка полиција којој је тада тврдио да је кренуо да се придружи исламским терористима спреман да прође обуку и затим да убија сиријске војнике, Американце зато што су империјалисти и Русе без објашњења.

"Чинило ми се да Исламска држава не ради баш тако лоше ствари. Импоновала ми је њихова идеологија и настојање да уједине Блиски исток и створе тамо једну муслиманску државу. Хтео сам да им помогнем. Био сам спреман да убијам", казао је током првих саслушања Силовски.

Данас је на суђењу Силовски изјавио да се каје што је кренуо у Сирију и да то више никада не би урадио.

Први чешки џихадиста оптужен је за припрему терористичког злочина а такође и за пропагирање тероризма у припреми према новом амандману Кривичног законика где је уместо донедавне најмање казне од 12 месеци затвора одређена најмања казна три године.