Турска не одустаје од изручења Гулена, али прихвата и депортацију

Бета

23. 02. 2017. у 10:43

Турска не одустаје од изручења Гулена, али прихвата и депортацију

Фетулах Гулен

Турски министар правде Бекир Боздаг упутио је писмо америчком колеги Џефу Сешнсу о захтеву Анкаре за изручење муслиманског имама Фетулаха Гулена, кога Анкара сматра одговорним за неуспели државни удар прошле године
Турски министар правде Бекир Боздаг упутио је писмо америчком колеги Џефу Сешнсу о захтеву Анкаре за изручење муслиманског имама Фетулаха Гулена, кога Анкара сматра одговорним за неуспели државни удар прошле године.

Боздаг је у писму поновио очекивање Турске од Вашигнтона у вези с његовим изручењем које би, како је навео, знатно допринело унапређењу билатералних односа, преноси данас дневник Хуријет.

Турски премијер Бинали Јилдрим изјавио је у среду да би турске власти депортацију Гулена виделе као позитиван корак, ако не може да буде директно испоручен Турској.

"Ми желимо суђење. Али треба да буду спроведене и административне мере. Наш приоритет је екстрадиција, али бисмо сматрали депортацију (у другу земљу) као позитиван корак", изјавио је Јилдрим новинарима.

Јилдрим је рекао да је Анкара остати одлучна и додао да се настављају разговори с америчким званичницима о изручењу Гулена, који 17 година живи у егзилу у САД.

Владајућа турска Партија правде и развоја, додао је, сматра да је нова америчка администрација "предусретљивија и осетљивија" по том питању.

Турски премијер је рекао да ће наставити сарадњу са САД у решавању сиријске кризе, али да ће настојати да спречи Вашингтон да помаже сиријским Курдима, односно Партији демократског јединства (ПYД) и Јединицама за заштиту народа, јер тиме јачају забрањену турску Радничку партију Курдистана.

"Наш став је јасан. Ако желе да се боре против терористичких организација, онда не би требало то да раде с другим терористичким организацијама као што је ПД", изјавио је Јилдрим.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације