МЕЂУНАРОДНА заједница треба да схвати да се што брже треба припремити за могућу светску пандемију, рекао је Бил Гејтс, оснивач "Мајкрософта" и филантроп, на безбедносној конференцији у Минхену. Наводећи као пример епидемију еболе у западној Африци 2014-2015, шпански грип 1918. године или могућност прављења вируса за "терористичке" сврхе, Гејтс је оценио да је "вероватно" да ће да се догоди катастрофа на светском нивоу.

- Било да се појави у природи или у рукама терориста, епидемиолози кажу да патогена супстанца која се преноси у ваздуху и брзо шири може да усмрти 30 милиона људи за мање од годину дана - рекао је Гејтс на годишњем скупу званичника светске дипломатије. - Доста је вероватно да ће свет доживети такву једну епидемију за 10 до 15 година. Зато себе доводимо у опасност ако игноришемо везу између санитарне безбедности и међународне безбедности.

Најбогатији човек на свету позвао је државе да инвестирају у истраживање да би се развиле технологије којима може да се произведе вакцина за неколико месеци. На крају је оснивач "Мајкрософта" позвао међународну заједницу да се припреми за пандемију са истом озбиљношћу којом се припремала за нуклеарни напад у Другом светском рату.

- Глобална цена припреме за пандемију процењује се на 3,4 милијарде долара годишње. Годишњи губици које би могла да изазове нека пандемија могли би да достигну 570 милијарди долара - рекао је.