Амерички послодавци у јануару су запослили 227.000 људи, али је незапосленост повећана на 4,8 одсто, јер више Американаца тражи посао.

Министарство рада САД саопштило је да је нових 227.000 радних места највише од септембра.

У просеку је прошле године у САД месечно запошљавано 187.000 људи.

Незапосленост је повећана с децембарских 4,7 одсто, али из доброг разлога. Сада више Американаца тражи посао - проценат одраслих који раде или траже посао највећи је од септембра.

Мада последњи подаци показују да је амерички председник Доналд Трамп наследио солидно тржиште рада, има и слабих тачака. Просечна надница за сат се једва повећала у јануару, док је повећан број људи с непотпуним радним временом који би више волели пуно радно време.

Јануарски подаци се односе већином на период пре него што је Трамп положио заклетву. У кампањи је Трамп често тврдио да званични подаци о незапослености прецењују здравље привреде. Он је реко да је стопа незапослености "превара" и да је смањивана после рецесије углавном зато што су Американци престали да раде или траже посао.

Вечина показатеља расположење међу бизнисменима указују да послодавци показују оптимизам после Трампове победе у новембру, пошто је обећао смањење пореза, дерегулацију и већу потрошњу за инфраструктуру.