Меморијални центар Холокауста Јад Вашем у Јерусалиму саопштио је данас да су истраживачи, откопавајући посмртне остатке жртава једног од нацистичких логора смрти, открили привезак који се чини идентичним оном који је припадао јеврејској девојчици Ани Франк.

Центар наводи да је утврдио да привезак припада Каролин Кон, јеврејској девојчици која је страдала у логору Собибор и можда познавала Ану Франк, која је позната по дневнику писаном током скривања од нациста.

Кон је, као и Франк, рођена у Франкфурту 1929. године, а истраживачи покушавају да утврде да ли су на неки начин биле повезане.

Ана Франк умрла је 1945. године од тифуса у концентрационом логору Берген Белзен, неколико дана после своје старије сестре Марго. Њен дневник је преведен на 67 језика и продат у више од 30 милиона примерака широм света.

Израелска управа за антиквитете од 2007. године спроводи ископавања на месту некадашњег логора у Пољској и до сада је открила темеље гасне коморе и платформу за воз.

Више од 250.000 Јевреја убијено је у Собибору, једном од најпознатијих примера нацистичког "коначног решења" за искорењивање европских Јевреја.