ВАШИНГТОН - Новоизабрани председник и потпредседник САД, Доналд Трамп и Мајк Пенс, разговарали су данас о кандидатима за кључне положаје у новој администрацији, а Трампови сарадници наговестили су да би за државног секретара могао да буде постављен бивши градоначелник Њујорка Рудoлф Ђулијани, пренео је Глас Америке.

Бивши градоначелник Њујорка нема спољнополитичко искуство, али је према наводима Трампових сарадника, тренутно фаворит за положај државног секретара, пренео је Глас Америке.

Ђулијани је био лојални присталица пословног магната током дуге предизборне кампање и често је промовисао његову кандидатуру у америчким медијима.

Међутим, новоизабрани председник разматра и остале кандидате – међу којима је и Џон Болтон, бивши амбасадор Сједињених Држава при Уједињеним нацијама за време Бушовог мандата.

Трумп и Пенс треба да попуне више од 4000 положаја у америчкој влади, док се припремају да преузму власт 20. јануара.

До сада је само саопштено да ће председавајући Републиканске странке Рајнс Прибус бити Трампов шеф кабинета, док ће главни стратег Бијеле куће бити контроверзни директор кампање Стивен Бенон, познат по ултрадесничарским ставовима. Његово именовање су оштро критиковале демократе, као и поједини републиканци.

Републикански законодавци у Представничком дому су међутим на данашњој конференцији за новинаре исказали јединство и пуну подршку новоизабраном америчком председнику.

Председавајући Представничког дома Пол Рајан, који ће да остане на том положају иако се током предизборне кампање више пута дистанцирао од Трампових контроверзних изјава, поручио је да су Конгрес и Трампова администрација на истој страни.

“Блиско сарађујемо и осигураћемо успех ове администрације и што је важније побринућемо се да се реализују тежње које је амерички народ исказао током избора. Да решимо проблеме ове земље.”

Трамп ће бити 45. и први председник Сједињених Држава који никада није обављао јавну функцију, служио у војци или заузимао висок положај у влади.

Такође ће бити пети станар Беле куће који је победио захваљујући такозваном систему електорских гласова који одлучује о победнику председничких избора у САД, мада је освојио мањи број гласова бирача од демократског кандидата Хилари Клинтон.

Трамп је на Твитеру данас поручио да је лако могао да освоји већи број укупних гласова од Клинтон да је водио другачију кампању. У недељу је пак навео да систем електорских гласова није фер.