Председнички кандидати у трци за Белу кућу - демократа Хилари Клинтон и републиканац Доналд Трамп последњег викенда уочи избора у САД држе завршне предизборне митинге међу две групе радикално супротстављених Американаца.

Трамп се нада да ће му склоност мушкараца и радника бити довољна да победи Хилари Клинтон која ужива популарност мањина, жена и факултетски образованих грађана.

Али и три дана уочи избора, анкете су од мале користи да би шира јавност могла да предвиди исход гласања. Хилари Клинтон (69) задржала је незнатну предност од 2,3 одсто у односу на милијардера Трампа (70). Трамп се нада изненадном добром резултату у кључним америчким савезним државама, који ће бити од кључног значаја за крајњи исход избора. Обоје кандидата неуморно путују по САД, држећи последње предизборне минтинге на којима изборе описује као историјску прилику за промене у земљи. Хилари Клинтон данас путује у Мајами, а дан ће завршити у Филаделфији, концертом певачице Кејт Пери. Трамп је данас у Тампи, у Колораду, потом у Северној Каролини и Невади. На страни демократске кандидаткиње су се ставили певачи Бијонсе и Џеј Зи који овог викенда организују концерте у Кливленду, у Охају где с у грађани традиционални наклоњени Демократској странци.

"Желим да моја ћерка расте у земљи коју ће водити жена", рекла је Бијонсе на почетку концерта пред 10.000 људи претежно Афроамериканаца. Публику на том концерту је поздравила и Хилари Клинтон. Трамп је у исто време био око 450 километара од Кливленда на скупу од око 13.000 људи, претежно белаца.

Агенција Франс оценила је да Трампово бирачко тело претежно чине белци који немају универзитетско образовање, који су му се приклонили у страху од губитка друштвеног положаја у САД које су етнички све разноликије.

АМЕРИКАНЦИ НА ИЗБОРИМА У ДОБА НЕУЈЕДНАЧЕНЕ ЕКОНОМИЈЕ

Привреда у САД јача, јачају плате, али не и дух бирача: Американци бирају председника у доба постепеног раста којим се привреда обнавља од дубоке рецесије крајем прошле деценије.

Владин октобарски извештај, објављен у петак, показао је да је запошљавање солидно, с растом од још 161.000 радних места, а да је стопа незапослености ниска, 4,9 одсто.

Ипак, опоравак је најспорији од Другог светског рата, те многи Американци сматрају да су остали по страни, поготово они који немају вештине или образовање тражено на тржишту, и они који живе ван главних пословних центара. "Типично домаћинство у САД је у много бољем положају него пре осам година", рекао је Марк Занди, главни економиста агенције "Муди аналитикс". "Али, протекла деценија није била добра за све. То сматра велики део становништва".

Слабости привреде су прва брига већине бирача који сматрају да је америчка економија у лошем стању, показала је анкета агенција АП и ГфК. Они међутим истовремено кажу да је њихово лично финансијско стање добро. По тој анкети, спроведеној 20-24. октобра, 53 одсто бирача каже да је економија "лоша", док 46 одсто каже да је "добра". Ипак, 65 одсто каже да је њихово финансијско стање добро, док га је 34 одсто оценило као лоше.

Седамдесет три одсто присталица Хилари Клинтон каже да је економија добра што сматра само 16 одсто присталица Доналда Трампа. Док 60 одсто белаца каже да је економија слаба, 60 одсто припадника других раса сматра да је добра. Ипак, и једни и други пођеднако кажу да је њихово лично финансијско стање добро.

ЕЛЕКТОР ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ КАЖЕ ДА НЕЋЕ ГЛАСАТИ ЗА ХИЛАРИ КЛИНТОН

Електор Демократске странке у америчкој држави Вашингтон најавио је да на председничким изборима неће гласати за кандидаткињу своје странке Хилари Клинтон.

Тиме је њен резултат постао неизвеснији у држави где би требало да Демократе имају подршку велике већине гласача.

Електор Роберт Сатиакам који је подржавао Бернија Сандерса, такмаца Хилари Клинтон у Демократској странци, рекао је да сматра да је Хилари Клинтон "злочинац", да јој "није довољно стало" до његових сународника - америчких Индијанаца и да сматра да "она стално мења ставове".

Он је рекао да му је било тешко да одлучи, али да на крају сматра да земљу не могу предводити ни Хилари Клинтон, ни републиканац Доналд Трамп.

"Она неће добити мој глас и тачка!'' рекао је он у телефонском интервјуу аганецији АП.

Мада Американци за председника гласају у уторак, 9. новембра, они ће тада у ствари гласати за електоре у свакој од савезних држава, а електори ће 19. децембра одлучити о томе ко ће бити следећи председник.

У свим државама сем у две, победник тог првог изјашњавања гласача добија све гласове електора. У Уставу не пише да електори морају да гласају за одређеног кандидата, за којег су се определили гласачи, али неке државе имају казне за тај случај. У Вашингтону тако Сатиакуму прети казна од 1.000 долара ако не буде гласао за Хиллари Клинтон, али је он рекао да га "баш брига за то".

"Ово је време када сви треба да устанемо и проговоримо", рекао је он.

Сатиакум је један од 12 електора Демократа у Вашингтону, где се очекује победа Хилари Клинтон.

Он је рекао да је ових дана добио много критике јер је рекао медијима да не може да гласа за Хилари Клинтон. Али, рекао да су му електори из неких других држава захвалили што је јавно рекао шта мисли, те се нада да ће неки од њих урадити исто што и он.

По Државној архиви САД, у историји САД је 99 одсто електора гласало за кандидате своје партије, а онима који тако нису поступили, никада није успело да промене резултат избора.