Са чела Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) данас је смењен Леонид Решетњиков, а на његово место од 4. јануара наредне године именован је доскорашњии шеф руске обавештајне службе Михаил Фрадков.О томе је данас указе потписао председник Русије Владимир Путин.


У указу се, без образложења, наводи да је Решетњиков смењен са дужности шефа државног научног института од 4. јануара наредне године.


Путин је на састанку са Фрадковом рекао да рад РИСИ треба да се одвија тако да "улази у основу рада државних органа, да анализе долазе до медија, до јавности", преносе московски медији.


Решетњиков је на тој дужности био од 2009. године, а претходно је био директор аналитичког одељења спољне обавештајне службе.


На месту директора РИСИ активно се бавио Балканом, и отворио је огранак РИСИ у Београду. Оштро је критиковао Запад и оријентацију Србије и других балканских земаља ка ЕУ.


Посебно је оштро нападао одлазећег премијера Црне Горе Мила Ђукановића због његове евроатлантске оријентације.


Решетњиков, као и шеф одељења за Балкан тог института Никита Бондарев, отворено су подржавали "проруске" Двери, Демократску странку Србије и Српску радикалну странку, наводећи да ће њиховим уласком у парламент Русији бити много лакше да остварује своје интересе у Србији.


Решетњиков је стално наглашавао да је Институт директно подређен председнику Русије коме константно пружа анализу догађаја.