За изборе у САД регистровало се 120.000 гласача у Израелу

Бета

25. 10. 2016. у 22:41

За изборе у САД регистровало се 120.000 гласача у Израелу

Фото: Тањуг

За предстојеће председничке изборе у САД регистровало се ове године 120.000 америчких гласача у Израелу, што је 60 одсто више у поређењу са бројем регистрованих за претходну изборну трку 2012
За предстојеће председничке изборе у САД регистровало се ове године 120.000 америчких гласача у Израелу, што је 60 одсто више у поређењу са бројем регистрованих за претходну изборну трку 2012.

Републиканска страна тај пораст приписује својој кампањи, организованој први пут и у Израелу. Неки од регистрованих су већ гласали, преносе израелски медији. Године 2012. број гласача у Израелу био је око 75.000.

Републиканци већи број регистрованих сматрају великим успехом јер процењују да већина грађана САД који живе у Израелу преферира Доналда Трампа, њиховог кандидата.

У последњих неколико дана стигли су у Израел представници Републиканске странке који се баве кампањом да се сретну са стратешким страначким тимом у Светој земљи и помогну им у припремама за завршне догађаје.

Трампова кампања у Израелу покренута је средином августа. То је први пут у историји да неки кандидат за председника САД посебно циља на гласаче који имају двојно, израелско-америчко држављанство.

Међутим, недавна испитивања јавног мњења су показала да би већина Израелаца ипак више волела да нови председник САД буде Хилари Клинтон, уместо Трампа, али још више њих верује да би њен притисак на Израел да преговора о миру са Палестинцима био већи.

Судећи по анкети Израелског института за демократију и Универзитета Тел Авив 43 процената Израелаца би више волело да председник буде кандидаткиња Демократске странке, док је 26,5 одсто испитаника рекло да фаворизује кандидата републиканаца.

Ово испитивање обелоданило је велико одступање у односу на председничке изборе у САД пре четири године, када је слична анкета показала да 57 процената Израелаца преферира Мита Ромнија уместо дотадашњег председника Бараку Обаму, за кога се изјаснило 22 одсто анкетираних.

Овог пута већина Израелаца се изјаснила за Хилари Клинтон иако 63 одсто верује да би њен притисак на Израел да се врати преговарачком столу са Палестинцима био већи од Трамповог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)