MOСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ИЗЈАВА председника руске владе да наставници и професори који су незадовољни висином плате треба да иду у бизнис изазвала је велики гнев, па је само за један дан петицију за смену Дмитрија Медведева подржало више од 150.000 људи. Обраћајући се председнику Владимиру Путину, организатори петиције написали су на сајту да "риба смрди од главе".

У разговору на Форуму за младе "Територија смисла" у Кљазми премијеру Медведеву је професор из Дагестана поставио питање: "Зашто полицајци имају плату већу од 50.000 рубаља, а наставници 10.000 до 15.000 рубаља?"

- Често ме то питају. Али, за оне који хоће велике зараде има много предивних места где се може брже зарадити. Примера ради, нека иду у бизнис. Кад сам завршио факултет могао сам да одем да радим у тужилаштво, али нисам хтео, него сам остао на факултету где сам предавао. Плату сам имао 90 рубаља, а да сам отишао у тужилаштво имао бих тада 250 рубаља - рекао је Медведев и додао да полицајци раде опасан посао.

После те изјаве, интернет је био преплављен коментарима у којима учитељи, наставници и професори изражавају негодовање, јер држава не цени њихов посао. Медведев је већ изазвао незадовољство када је пензионерима који су му се жалили да месечно примају осам хиљада рубаља (100 евра) отворено рекао да нема пара да им се повећају пензије, мада је то било обећано. Медведева је остао упамћен по реченици: "Новца нема, али ви се држите". А председник Путин враћа оптимизам пензионерима.

ШТО СИ СИРОМАШАН, КАД СИ ПАМЕТАН? У ВРЕМЕ почетка дивљег капитализма у Русији су успели само они који су имали мафијашку црту. Због тога су се после предлога Медведева многи сетили реченице из времена деведесетих када су новопечени бизнисмени-бандити говорили образованим људима: "Зашто си тако сиромашан кад си толико паметан?"

Пад цене нафте и гаса које продаје Русија драстично је смањио прилив новца у државни буџет. Због тога се не испуњавају обећања Путина из 2012. године да ће се до 2018. плате просветарима удвостручити.

Што се тиче, све учесталијих, прича да ће Медведев морати да напусти премијерску функцију, оне нису реалне. Он је на челу владајуће "Јединствене Русије" која ће на изборима у септембру настојати да задржи број места која има у парламенту.

ЛИДЕР САД НЕ ВЕРУЈЕ ПУТИНУ

АМЕРИЧКИ председник Барак Обама је изразио сумњу у Путина и његову "вољу да се пронађе решење за сиријску кризу": "Нисам сигуран да ли можемо да верујемо Русима и Владимиру Путину. Због тога треба да проценимо да ли заиста можемо да добијемо прекид ватре (у Сирији)", рекао је Обама и додао да "Русија можда није способна да то оствари, јер је могуће да нема довољно велики утицај на сиријске власти". САД и Русија, иначе, заједно улажу напоре у постизању дипломатског решења сиријске кризе, увођењу примирја, достави хуманитарне помоћи и покретању политичке транзиције.