Путин проверава руске арсенале

Бранко ВЛАХОВИЋ

15. 06. 2016. у 09:20

Кремљ наредио детаљно "снимање" стања војне технике и оружја у својим складиштима. У току летњих месеци армија ће имати више од две хиљаде различитих вежби

Путин проверава руске арсенале

МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

РУСКЕ оружане снаге почеле су детаљну проверу својих арсенала, од складишта муниције до војне технике. Такође ће се проверити и органи војне управе, изјавио је у уторак министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу.

Провера арсенала није била најављена јер руководство у Кремљу жели да сазна какво је реално стање база у којима се чувају оружје и војна техника. Она ће трајати до 22. јуна ове године. Ненајављене провере руска армија је почела да спроводи 2012, а годишње се у РФ изведе око три хиљаде вежби.

Да би могла муњевито да реагује, као што је то већ чинила на Криму а касније и у Сирији, руска армија мора да има увек спремне арсенале различитог оружја и муниције па је логично што се стигло и до војних складишта.

- Војска се спрема за извршавање задатака у оружаним конфликтима различитог интензитета и кризним ситуацијама. Због тога мора да се води брига о спремности за мобилизацију оружаних снага и резервног састава, као и о стању складишта у којима се чувају војна техника и оружје - казао је Сергеј Шојгу.

Овог месеца ће бити проверавана спремност дела резервног састава руске армије. Министар Шојгу је изјавио недавно да ће у току летњих месеци руска армија имати више од две хиљаде различитих вежби. Посебна пажња ће бити дата припреми тактичких група у саставу јединица у операционим правцима. Осим тога Шојгу је казао да ће бити формирано више стотина центара за припрему младих армејаца. Јединице ће вежбати у складу са искуством добијеним за време боравка у Сирији.

На другој страни у Бриселу су се састали министри одбране НАТО земаља који припремају самит те војне организације који ће се одржати у јулу у Пољској. Уочи сусрета у Бриселу генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је најавио да ће бити ускоро распоређена четири батаљона у Литванији, Летонији, Естонији и Пољској. Замена јединица биће сваких девет месеци.

Војни аналитичари, не само у Москви него и на Западу, кажу да те јединице у евентуалном сукобу руска армија може брзо да прегази својим тенковима.

ЕРДОГАНОВ ГЕСТ ПОМИРЕЊА

ТУРСКИ председник Реџеп Ердоган у име турског народа послао је писмо председнику Русије Владимиру Путину у ком му честита Дан Русије. Ердоган је изразио жељу да "односи Русије и Турске у предстојећем времену буду на нивоу које две земље заслужују". Ово је први контакт двојице лидера у последњих неколико месеци. Пре само пар дана Ердоган је изјавио да је разочаран односима које има са лидерима САД и Русије. Добри односи Москве и Анкаре дошли су у кризу у новембру 2015. када је турски ловац срушио руски бомбардер "Су-24" над граничним простором Сирије. У мају ове године Путин је казао да Русија жели да нормализује односе са Турском али Анкара ништа за то не чини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

goran bg

15.06.2016. 10:03

Kada pišete o Rusiji, pišete isključivo o oružju. Jel ima tamo još nečega? Nisam bio, pa pitam samo

Ima, gorane

15.06.2016. 14:38

@goran bg - i video kulturu, pejzaže, doživeo tople emocije koje mi je uputio domaćin (nije emocija samo kad mrziš, ali ko zna, možda i ti jednom doživiš neku lepu). Idi pa vidi. Iznenadićeš se. Možda je bolje da sad odeš u Francusku.

crna trava

15.06.2016. 14:59

@goran bg - ZA Obaranje "RUSOG" vojnog aviona predpostavljao sam da "PUTIN I ERDOGAN "Znali su oboica to je uradjeno zbog zapada, znam iz pouzdanih izvora da 2018 RUSIJA I TURSKA SKLAPAJU SAVEZ: